Dolar blago ojačao nakon najvećeg nedjeljnog gubitka u dva mjeseca

Dodajte komentar

Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema korpi najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, nakon što je prošlonedjeljno trgovanje zaključio s najvećim nedjeljnim gubitkom u protekla dva mjeseca, a razlog njegovog oporavka leži u poboljšanim uslovima naspram rizičnijih ulaganja.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 92,51 bod. Drži se tako iznad novih najnižih nivoa u 2,5 godine, od 91,011 bodova, na koje se spustio u petak.

Američka je valuta prema japanskoj ojačala za 0,6 posto, na 108,45 jena, nakon što je u petak u jednom trenutku skliznula na najniže nivoe u 10 mjeseci, od 107,32 jena.

“Svjedočili smo prodajama dolara posljednjih nekoliko nedjelja, a onda se tokom vikenda dogodila kombinacija poboljšanog raspoloženja ulagača prema rizičnijim ulaganjima i vijesti iz Kine o zahtjevima centralne banke vezanim za obvezne rezerve finansijskih institucija, što je rezultiralo dobrim vijestima za američku valutu”, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Euro se jutros spustio ispod 1,2 dolara, skliznuvši nakratko na 1,9935 dolara, pod uticajem najnovijih poruka funkcionera Europske centralne banke (ECB). Čelnik Upravnog vijeća ECB-a Benoit Coeure kazao je da poboljšani ekonomski rast eurozone može kompenzovati neke od negativnih efekata jačeg eura, ali da bi uporni šokovi na valutni kurs mogli prigušiti inflaciju.

Coeure je takođe dodao da bi, s obzirom na stalne izazove s kojima se ECB suočava u pogledu podsticanja rasta potrošačkih cijena, njegova definicija “srednjeg roka”, vremenskog okvira u kojem bi trebala biti dostignuta zacrtana inflacija, značila duže razdoblje nego što je uobičajeno. Takve su izjave izazvala pritiske na slabljenje eura i spustile prinose na državne obveznice.

U četvrtak će tržišta pratiti najnovije podatke o inflaciji u Sjedinjenim Državama, a najnoviji komentari funkcionera američke centralne banke Fed pokazuju podijeljenost mišljenja u vezi izgleda za inflaciju i oko toga kakve će to posljedice imati po buduća podizanja kamatnih stopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *