Vještačka inteligencija preuzima i dobro plaćene poslove u oblasti finansija, prava, medicine

Dodajte komentar

Odrastajući, sigurno ste često imali priliku da čujete mantru:“Završi dobru školu. Nađi dobar posao. Zaradi puno para.” Međutim, čak i takva uvrežena mišljenja, koja su još juče bila aktuelna, sada su stvar prošlosti.

Možda Vas je to u nekom trenutku ohrabrilo da se potrudite, školujete, dobijete stručnu diplomu za visoko plaćeno zaimanje, kao što je posao doktora, stomatologa, advokata ili slično. Sve to zvuči odlično, naročito kada se uzme u obzir da je prosječan diplomac plaćeniji od zaposlenog sa srednjom stručnom spremom, a naročito u sektorima kao što su IT, ekonomija, pravo.

Zahvaljujući ubrzanom razvoju robotike, automatizacije i vještačke inteligencije, poslovi padaju u ruke mašina gdje god da se okrenete. Naime, ovdje nije riječ samo o poslovima karakterističnim za plave okovratnike, već i za bijele okovratnike i stručne profesionalce. Prema jednom istraživanju sprovedenom na Oksfordu, čak 47 procenata poslova u SAD-u bi moglo da bude kompletno automatizovano u narednih 20 godina.

Ako planirate da upišete školu ili da jurite karijeru u nekoj oblasti, u kojoj znate da je posao dobro plaćen i mislite da ste na pravom putu, razmislite još jednom.

Finansije trpe najveći rizik od automatizacije

Ako je Volstrit poznat po nečemu, onda su to basnoslovno visoke plate i smiješno visoki bonusi. Za sve one, koji nakon studija žele da se brzo obogate, nema bolje oblasti od sektora finansija. Pa ipak, finansije su oblast sa najvećim rizikom od automatizacije.

Primjera radi, „Bridgewater Associates“, najveći svjetski hedž fond je prošle godine objavio da planira da smanji broj zaposlenih i da se posveti automatizaciji, s obzirom da je sve teže održati korak i biti konkurentan automatizovanim hedž fondovima poput „Sentienta“, čiji finansijski menadžment pokreću robo-savjetnici kao što su Betterment i Wealthfront. Ako je sudeći po Angel Listi, u svijetu danas postoji preko 15.000 startapova koji teže automatizaciji i upotrebi vještačke inteligencije u oblasti finansijskog menadžmenta.

Roboti umjesto medicinskog osoblja

Postoje brojne oblasti u medicini, koje su odavno predodređene za automatizaciju i poboljšanje efikasnosti, a jedan od ključnih primjera su zanimanja u oblasti radiologije, patologije i dermatologije.

Primjera radi, IBM-ov Watson pruža jednako dobre usluge kao i prosječan radiolog, u smislu sposobnosti da analizira snimak i odredi dijagnozu pacijentu. Pored toga Watson može izvršiti analizu daleko brže od bilo kog čovjeka jer raspolaže znatno većom količinom informacija. Ako razmišljate o karijeri u oblasti radiologije, patologije ili dermatologije, uzmite u obzir prelazak u neki aspekt računarske nauke.

Ako ne možete da pobijedite mašinu, vi probajte da je poboljšate.

Vještačka inteligencija će zamijeniti paralegalce

Kada je riječ o pravu, možemo se složiti da bi svijet nastavio da funkcioniše i sa manje advokata. Iako ova profesija i dalje obezbjeđuje više nego pristojnu zaradu, vrijedi napomenuti da advokati provode najviše vremena prikupljajući i analizirajući dokumente, podatke i spise. Za većinu advokata, to je daleko od glamurozne profesije. Zbog obima sekundarnih radnji koji idu uz advokaturu, veliki dio ovog posla je već automatizovan, o čemu govori i podatak da je na tom poslu angažovano više od 1.500 startapa. Iako ovo neće odmah eliminisati sve zakonske poslove, ipak znači da će za normalan rad u pravosuđu biti potrebno mnogo manje advokata, a posebno paralegalaca.

Budući da advokati vode računa o detaljima i veoma su oslonjeni na logiku, dobro alternativno polje za buduće pravnike bi bilo programiranje. Programski jezici se izgrađuju oko logike i zahtijevaju obraćanje pažnje na detalje kao bilo koji ugovor. Najbolje od svega, na internetu postoji veliki broj kurseva koji vam mogu pomoći u učenju, uključujući i neke od vrhunskih škola kao što su Stanford, MIT i Harvard. I naravno, programeri su nevjerovatno dobro plaćeni i na visokoj potražnji praktično svuda. Evo nekoliko najtraženijih programskih jezika koji će biti potrebni svima koji odluče da krenu u ovom pravcu: SQL, Java, Python, JavaScript, C++, C#, Perl, Ios Family, PHP.

Izvor: Entrepreneur

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *