Ulcinj dužan pet miliona Kneževiću

Privredni sud usvojio je tužbeni zahtjev firme Rekreaturs iz Budve koja od Opštine Ulcinj potražuje oko pet miliona eura naknade štete zbog srušenog turističkog naselja u najjužnijoj crnogorskoj opštini, potvrđeno je juče Vijestima iz nekoliko izvora.

Ukoliko ova presuda postane pravosnažna i izvršna nema sumnje da lokalnoj saoupravi u Ulcinju prijeti bankrot, jer je ukupan budžet Opštine 15 miliona eura za ovo godinu.

Rekreaturs je u većinskom vlasništvu Atlas investa (bivši Fin invest), koju kontroliše predsjedavajući Atlas grupe Duško Knežević.

Prvostepenu presudu je donijela sutkinja Privrednog suda Borjanka Zogović. Ranije je godinama ovaj maratonski spor bio kod druge sutkinje Milice Popović, ali je nakon zahtjeva usvojeno njeno izuzeće.

Rekreaturs je pravni nasljednik bivšeg društvenog preduzeća DP Rekreaturs iz Prištine, koje je sjedište krajem 1999. godine preselilo u Budvu.

Iz Opštne Ulcinj godinama unazad su insistirali da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako tvrde, nije još utvrđeno da je ta firma stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu od Opštine Ulcinj.

Vještak građevinske struke Predrag Hajduković prvobitno je utvrdio da je pričinjena šteta bila oko 10,5 miliona eura, ali je konkretizovanim tužbenim zahtjevom na kraju spora iznos štete prepo-
lovljen.

Sudski spor traje već tri decenije i vodi se zbog rušenja apartmanskog naselja sindikata Kosova na ulcinjskoj Velikoj plaži. U slučaju poznatom kao K 1 tužena je opština Ulcinj, a tužilac je kompanija iz Kneževićeve Atlas grupe koja je otkupila bivše Društveno preduzeće Rekreaturs iz Prištine.

U spornoj proceduri nekoliko radnika te firme koji su izbjegli u Crnu Goru 1999. godine, nakon bombardovanja bivše SRJ od NATO alijanse, donijeli su odluku o promjeni sjedišta preduzeća. A ono je uz K 1 bilo vlasnik i velikog sindikalnog odmarališta u Kamenovu, nadomak Budve, izgrađenog na 33 hiljada metara kvadratnih.

Iz Rekreatursa i Atlas grupe su tokom maratonskog sudskog procesa godinama tvrdili da su građevinski objekti izgrađeni u skladu sa građevinskom dozvolom, a da je Republički komitet za urbanizam, tek nakon što su objekti izgrađeni poništilo građevinsku dozvolu.

Odbačene su prethodno sve odluke i sugestije organa Ujedinjenih nacija na Kosovu, a nejasno je zbog čega je punomoćnik Kosovske agencije za privatizaciju u Podgorici u novembru 2008. godine odustao od žalbe za neosnovan upis promjene sjedišta.

Vijesti

Check Also

Munich Re: Globalna industrija osiguranja udvostručiće se u narednih 12 godina

Globalna industrija osiguranja porašće više od svjetske ekonomije 2018. i 2019., prema nedavnim prognozama Munich …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *