Drugi blok ne ispunjava standarde EU

Dodajte komentar

U Službenom listu Evropske unije (EU) juče su objavljena nova pravila zagađenja koja će ograničiti emisiju štetnih gasova koji dolazi iz termoelektrana. Ova pravila primjenjivaće se u većini zemalja zapadnog Balkana, međutim vlade regiona još nisu spremne za stvarnu primjenu ovih standarda (LCP BREF), saopštili su iz NVO Grin houm. Nova pravila mogu uticati i na projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP) koji tapka u mjestu.

“Nijedna zemlja u regionu ne insistira na primjeni novih standarda, čak ni u zemljama koje su najbliže pristupanju EU. Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) za drugi blok TE Pljevlja pokazuje da bi postrojenje ispunilo samo standarde EU iz 2010. godine iz Aneksa V Direktive o industrijskim emisijama, koji su sada zastarjeli. Nadležni su u potpunosti zanemarili upozorenja o ovom pitanju podnešena od strane NVO Grin houm u okviru komentara u toku javne rasprave o elaboratu procjene uticaja za drugi blok”, ukazali su iz Grin houma.

Većina vlada u regionu, kako su kazali, nije upoznata sa ovim pitanjem, uprkos brojnim upozorenjima nevladinih organizacija. U skorašnjoj analizi organizacije Benkvoč konstatovano je da skoro nijed- na od planiranih novih elektrana na zapadnom Balkanu ne bi ispunila nove standarde LCP BREF.

Nakon objavljivanja analize organizacije Benkvoč u junu, u kojoj se navodi da je obaveza izvođača radova da primjenjuje savremenu i najbolju dostupnu tehnologiju (BAT), uključujući sve aktivnosti za čišćenje otpadnih gasova u skladu sa definisanim direktivama EU, čak i u slučaju da se pojave strožiji međunarodni ekološki standardi, Elektroprivreda je analizu nazvala kritičnom i netačnom.

“Procjena uticaja na životnu sredinu i studija izvodljivosti za projekat izgradnje drugog bloka čak i ne pominju ove strože standarde, pa je teško zamisliti da će se oni stvarno primjenjivati”, istakli su iz Grin houma.

Ugovor za gradnju drugog bloka je potpisan u septembru prošle godine, ali se još nije našao kreditor za taj projekat. Razlog je što se TE na ugalj sve manje grade u svijetu.
Dogovorena cijena za izgradnju drugog bloka sa Škodom Prahom je 324,5 miliona eura. D.M.

Smanjenje zagađenja

Novi standardi, kako su naveli iz Grin houma, uključuju strože granice zagaćenja za azotne okside, sumpor-dioksid i prašinu, kao i novi standard za emisije žive.

“Oni obezbjeđuju da velike fabrike koriste najbolje raspoložive tehnike za smanjenje zagađenja, koje će dovesti do značajnog smanjenja emisija zagađujućih materija i pozitivnog uticaja na kvalitet vazduha širom Evrope”, pojasnili su iz te NVO.

S obzirom na to da većina zemalja zapadnog Balkana usvaja zakone koji se eksplicitno odnose na standarde EU za najbolje raspoložive tehnike, od sada se dozvole za nove elektrane moraju zasnivati na BREF-u LCP-a. Kada se obnove dozvole za postojeća postrojenja, oni moraju da prate i nove standarde.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *