Šangajska lista: Ovo su najbolji univerziteti na svijetu

Dodajte komentar
Harvard campus

Američki univerziteti zadržali su dominaciju na čelu Šangajske liste najboljih univerziteta na svijetu, objavljeno je na sajtu shanghairanking.com.

Među prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi su američki Harvard i Stanford, britanski Kembridž, američki MIT (Massachusetts Institute of Technology), Berkli (SAD), Prinston (SAD), britanski Oksford, Kolumbija (SAD), Kalifornija (SAD) i Univerzitet (SAD) u Čikagu.

Kada je reč o univerzitetima iz regiona, Univerzitet u Ljubljani rangiran je između 401. i 500. mjesta, dok na listi nema univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Šangajska lista objavljuje se od 2003. i uzima u obzir šest kriterijuma kako bi se napravila razlika među 500 univerziteta od 1.200 koliko je registrovano u svijetu, a među kriterijumima su i broj dobitnika Nobelove nagrade među bivšim studentima, broj istraživača koji se najviše pominju u svojim disciplinama i broj objavljivanja radova u časopisima Science i Nature.

Konsultantska kuća koja objavljuje ovu listu opisuje kriterijume kao „najpozudanije“, ali mnogi evropski zvaničnici tvrde da su kriterijumi fokusirani ka istraživanju i prirodnim naukama, čime se izmedju ostalog gubi vidljivost humanističkih i društvenih nauka, što ide nauštrb univerziteta njihovih zemalja.

Kompletnu listu možete pogledati na ovom linku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *