Južna Koreja mogla bi biti prva zemlja koja će oporezivati robote

Usljed sveprisutnog straha kako će roboti zamijeniti ljude na velikom broju poslova, Južna Koreja mogla bi biti prva država u svijetu koja će uvesti porez na robote, piše Mashable.

Novim prijedlogom umanjiće se poreske beneficije koje uživaju kompanije zbog investiranja u automatizaciju, što znači da se ne odnosi na direktno ubiranje poreza od robota, već vlast želi investicije u robotiku učiniti manje privlačnima za kompanije.

Najveća koncentracija robota nalazi se upravo u Južnoj Koreji, u kojoj na svakih 10 hiljada zaposlenih u prerađivačkoj industriji dolazi 531 višenamjenski robot.

Da postoji razlog za zabrinutost zbog automatizacije zbog kojeg se ovaj potez čini logičan govori činjenica da je u zemlji trenutno najveća stopa nezaposlenih u posljednjih 17 godina, bez posla je 1.17 miliona ljudi.

Teško je reći da je porast nezaposlenosti direktno povezan s povećanim stepenom automatizacije, no sredstva ušteđena od smanjenja poreskih olakšica uložila bi se u socijalne programe.

Ovo nije prvi takav predlog, naime još u veljači je Bill Gates sugerisao slične mjere s argumentom da bi robote trebalo oporezivati podjednakom stopom kao i ljudske radnike.

Trenutni poreski zakon Južne Koreje ističe krajem ove godine, nakon čega bi nove mjere mogle stupiti na snagu.

Check Also

Blumberg: Prodaja Telenora mijenja tržište, stižu novine

Češka PPF grupa dogovorila je preuzimanje mobilnog poslovanja norveškog Telenora, što može uticati na preoblikovanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *