Južna Koreja mogla bi biti prva zemlja koja će oporezivati robote

Usljed sveprisutnog straha kako će roboti zamijeniti ljude na velikom broju poslova, Južna Koreja mogla bi biti prva država u svijetu koja će uvesti porez na robote, piše Mashable.

Novim prijedlogom umanjiće se poreske beneficije koje uživaju kompanije zbog investiranja u automatizaciju, što znači da se ne odnosi na direktno ubiranje poreza od robota, već vlast želi investicije u robotiku učiniti manje privlačnima za kompanije.

Najveća koncentracija robota nalazi se upravo u Južnoj Koreji, u kojoj na svakih 10 hiljada zaposlenih u prerađivačkoj industriji dolazi 531 višenamjenski robot.

Da postoji razlog za zabrinutost zbog automatizacije zbog kojeg se ovaj potez čini logičan govori činjenica da je u zemlji trenutno najveća stopa nezaposlenih u posljednjih 17 godina, bez posla je 1.17 miliona ljudi.

Teško je reći da je porast nezaposlenosti direktno povezan s povećanim stepenom automatizacije, no sredstva ušteđena od smanjenja poreskih olakšica uložila bi se u socijalne programe.

Ovo nije prvi takav predlog, naime još u veljači je Bill Gates sugerisao slične mjere s argumentom da bi robote trebalo oporezivati podjednakom stopom kao i ljudske radnike.

Trenutni poreski zakon Južne Koreje ističe krajem ove godine, nakon čega bi nove mjere mogle stupiti na snagu.

Check Also

Šezdeset godina od primopredaje prvog novosagrađenog broda kotorske „Jugooceanije“

tekst i foto izvor: BokaNews.me Prije tačno šezdeset godina na Luži, pred zidinama Starog kotorskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *