Hrvatski aerodromi i ove godine sa dvocifrenom stopom rasta

Dodajte komentar

Nakon prošlogodišnjeg rekorda, kada je kroz hrvatske aerodrome prošlo 8,1 milion putnika ili 12,8% više nego 2015, i ove se godine očekuje porast broja putnika u hrvatskim vazdušnim lukama za desetak procenata, dok se za sedam godina može očekivati i udvostručenje prometa, procjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK-u Tonći Peović smatra da je na veliko povećanje prometa putnika, koje iz godine u godinu bilježe hrvatski aerodromi, najviše uticao porast bruto domaćeg proizvoda u državama odakle putnici dolaze, ali i brojni drugi faktori, od kojih najviše ističe sigurnost. “Putnici se, prije svega, odlučuju za odlazak u ona turistička odredišta gde će se osjećati sigurno”, procjenjuje Peović.

Po njemu su za povećanje prometa u hrvatskim vazdušnim lukama uz ostalo uticali i sami avio-prevoznici, koji su dijelom smanjili prosječne cijene karata u vazdušnom saobraćaju, a što je posljedica nižih cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu. Uz to, na povećanje vazdušnog saobraćaja u Hrvatskoj uticao je i skraćeni boravak turista na pojedinim tržištima za dva do tri dana i to zahvaljujući internet rezervacijskim sistemima kao što su Booking ili Airbnb.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *