Euro nadomak novog rekorda u 2,5 godine

Dodajte komentar

Euro se u četvrtak na međunarodnim tržištima zadržao nadomak novih najviših nivoa u 2,5 godine prema dolaru, kojeg i dalje pritiskaju neizvjesnosti na političkom i planu monetarne politike, pa u potrazi za novim smjernicama ulagači čekaju nove američke podatke o zaposlenosti.

Eurom se u takvom svijetlu trgovalo po 1,1844 dolara, što je nadomak njegovih najviših nivoa prema dolaru u posljednje 2,5 godine, od 1,1910 dolara, koje je u jednom trenutku dostigao u trgovanju u srijedu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je jutros blagih 0,1 posto, na 92,940 bodova. U srijedu je u jednom trenutku skliznuo na 92,548 bodova, najniže nivoe od maja 2016. godine.

Funta je pritom blago ojačala prema dolaru, na 1,1323 dolara, u očekivanju odluka sa sjednice britanske centralne banke Bank of England (BoE). Tržišta očekuju da bi u porukama mogli ponovno više signalizirati sklonost labavoj monetarnoj politici, nakon kratkotrajne navale optimizma u junu kada je spominjana mogućnost skorog zaoštravanja monetarne politike.

Premda je euro od početka godine prema dolaru ojačao više od 12,5 posto, nova Reutersova anketa pokazala je da bi mogao dodatno jačati, uz podršku očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) početi postupno da smanjuje izdašne programe podsticaja za privredu.

Anketa sprovedena među 60 valutnih analitičara pokazala je da će euro blago oslabiti u idućoj godini, no da se očekuje da će 2017. godinu zaključiti na višim nivoima u odnosu na one na kojima je započeo godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *