Saudijska Arabija: 200 km obale Crvenog mora pretvaraju u turističku destinaciju

Dodajte komentar

Saudijska Arabija namjerava 200 kilometara dugu obalu Crvenog mora da pretvorit u luksuzni resort s hotelima i rezidencijama. Sredstva za projekt Crveno more koji razmatra turizam kao ključno područje razvoja osiguraće Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF).

Projekt će biti realizovan u skladu s međunarodnim standardima, a njime će ova zemlja transformisati svoju privredu koja se do sada većinom oslanjala na proizvodnju nafte.

“Ovaj projekt će privući vodeća svjetska imena u sektoru turizma i ugostiteljstva koji će svojim znanjem i kompetencijama obogatiti iskustva ove destinacije, pružiti više vrijednosti svojim posjetiocima i povećati privredne koristi zemlje”, navodi se u saopćenju koje je objavila državna agencija Saudijske Arabije.

Ovaj projekt pokriva područje od 34 hiljade kvadratnih kilometara, a nalazi se između gradova Umluj i Al Wajh, na samo nekoliko kilometara od jednog od zaštićenih rezervata kraljevstva i izumrlih vulkana u području Harrat al-Rahat.

Većini turista koji će jednom posjećivati ovu rivijeru neće biti potrebna viza, a ostali će je moći dobitionline. Projekt će na početku finansirati Javni investicioni fond, a nakon toga planiraju partnerstvo s vodećim međunarodnim kompanijama.

Cilj ovog projekta je da privuku turiste na istorijske i prirodne znamenitosti u kraljevstvu, poput ruševine Madain Saleha i rezervata prirode u kojem posjetioci mogu istražiti floru i faunu ovog područja.

“Ljubitelji avanture moći će se kretati između neaktivnih vulkana koji se nalaze pored područja projekta, a entuzijasti za ronjenje moći će istraživati koralne grebene u okolnim vodama”, navedeno je.

Princ Muhamed bin Salman najavio je da će do 2020. godine u Saudijskoj Arabiji biti otvoreno 450 klubova u kojima će biti održavani razni kulturni događaji.

Takođe, ovaj projekt trebao bi otvoriti 35 hiljada radnih mjesta i povećati BDP za četiri milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *