Tramp prijeti osiguravačima

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će okončati vladine isplate zdravstvenim osiguravajućim kućama, ukoliko Kongres ne usvoji novi Zakon o zdravstvu.

Tramp se oglasio na Tviteru samo dan nakon što su republikanci ponovo doživjeli poraz u Senatu, ne uspjevši da osiguraju dovoljno glasova kako bi se poništio trenutni Zakon o zdravstvu, kolokvijalno poznat kao “Obamaker”, zbog bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, za vrijeme čijeg mandata je uveden, podsjeća Rojters.

Trampova prijetnja se izgleda odnosi na oko osam milijardi dolara subvencija, koje vlada daje osiguravajućim kućama da bi se snizila cijena zdravstvenih usluga za Amerikance sa niskim prihodima.

Predsjednik SAD je i ranije ove godine, u aprilu, zaprijetio ukidanjem subvencija osiguravajućim kućama, ukoliko demokrate ne počnu sa pregovorima oko Zakona o zdravstvu.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer odgovorio je na jučerašnji Trampov tvit, navodeći da je svim stručnjacima jasno da će cijene zdravstvenog osiguranja porasti za milione gradjana SAD.

“Predsjednik bi trebalo da prestane da se igra politike sa ljudskim životima i zdravstvom, da počne da vodi i da konačno počne da se ponaša kao predsjednik”, rekao je Šumer u saopštenju.

Check Also

Nedjeljni promet na Montenegroberzi 218.164 eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u radnoj sedmici za nama je iznosio 218.164 eura i realizovan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *