Pregled štampe za 27. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

PDV diže račune od Nove godine

Građani će od 1. januara naredne godine plaćati skuplje račune za struju, telefone, komunalne usluge, a moguće i drugu robu široke potrošnje jer su poslanici vlasti podigli porez na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto.

Radnici Brodogradilišta ostaju bez posla

Kada početkom avgusta iz Bijele isplove mali i veliki dok, radnici Jadranskog brodogradilišta koji su bili angažovani na njihovom remontu ostaće bez posla i poslati na Biro rada.

Aerodrome bi da daju firmama bliskim DPS-u

Najava premijera Duška Markovića da se kreće u privatizaciju Aerodroma Crne Gore (ACG) još je jedna u nizu štetnih, ekonomski antidržavnih mjera kojom bi se Crna Gora lišila svog kapitalnog resursa i višestruko uspješne kompanije ocijenila je juče poslanica SDP-a Braginja Vuksanović

Dnevne novine

Plate i zaposlenost će rasti, zamrzavanja penzija neće biti

Predlog fiskalne strategije Crne Gore do 2020. godine, kao i predložene izmjene i dopune zakona o porezu na dodatu vrijednost i o akcizama dobio je zeleno svijetlo juče u Skupštini. Ovim aktima predviđeno je povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara 2018, kao i povećanje akciza na alkohol i gazirane napitke.

Odbor predložio Žurića za novog člana senata DRI

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je juče Skupštini Crne Gore da izabere Radula Žurića za člana Senata Državne revozorske institucije. Glasanje je bilo tajno i od sedam glasova Žurić je dobio šest, dok je jedan glas dobila kandidatkinja Marija Janković.

Prioritet u zapošljavanju imaće lokalno stanovništvo

U rizortu Portonovi u Kumboru, koji gradi kompanija Azmont Investment, biće otvoren veliki broj radnih mjesta, a prioritet u zapošljavanju imaće građani Herceg Novog, kazao je predsjednik te lokalne samouprave Stevan Katić.Katić, koji je juče obilazio gradilište Portonovi, rekao je da nema problema u realizaciji projekta.

Dan

Spriječiti otuđenje Aerodroma

Poslije najave premijera da privatniku po principu prodase kreće u privatizaciju Aerodroma Crne Gore (ACG) ubijeđeni smo da je u pitanju još jedna u nizu štetnih, ekonomski antidržavnih mjera kojom bi se Crna Gora lišila svog kapitalnog resursa i višestruko uspješne kompanije, ocijenila je poslanik SDP-a Draginja Vuksanović.

Kroz Sozinu prošla 30.994 vozila

Prošlog vikenda kroz tunel Sozinu je prošlo 30.994 vozila, saopštili su “Danu iz Monteputa. U odnosu na prethodni vikend (15. i 16. jul) kadaje prošlo 28.396 vozila, broj vozila je ovog vikenda povećan za 9,15 odsto naveli su iz tog državnog preduzeća.

Osporićemo optužbe

Italijanska kompanija A2A analizira mjere koje će preduzeti kako bi sudski osporila optužbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u vezi sa konsultantskim uslugama. Iz A2A su saopštili da su njihove akcije u Elektroprivredi zaplijenjene, odnosno blokirane, te da se u tom rješenju sudskih instanci Crne Gore navodi da bi A2A mogla biti predmet istrage.

Pobjeda

Imamo investitore iz 113 zemalja

U Crnoj Gori danas posluju investitori iz 113 zemalja, potvrdioje Pobjedi potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović.

Radunović: PDV je moguće vratiti, ako nam bude išlo dobro

Parlament je juče usvojio Fiskalnu strategiju, povećanje stope PDV-a na 21 odsto od početka naredne godine, povećanje akciza na cigarete i alkohol, te uvođenje nove akcize na ugalj.

Žurić predložen za senatora

Odbor za ekonomiju predložio je juče parlamentu da Radula Zurića izabere za petog člana Senata DRI. Onje dobio šest od sedam glasova odbora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *