Vlada ugovara novi kredit od 111 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada se do sada zadužila za 143,4 miliona eura, a preostalo je da se zaduži još za 111 miliona za potrebe finansiranja budžeta u ovoj godini, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija

Zakonom o budžetu za 2017. predviđeno je zaduživanje od 455 miliona eura. Od toga za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda do 221 milion, za kapitalni budžeta 200 miliona eura i za fiskalnu rezervu 34 miliona eura.

U Ministarstvu je Pobjedi rečeno da će u narednih par mjeseci biti završena kompletna procedura zaduženja.

Ministarstvo finansija trenutno vodi pregovore o obezbjeđivanju nedostajućih sredstava. Zaduženje se planira na inostranom tržištu, zaključivanjem kreditnih aranžmana kazali su iz Ministarstva finansija i dodaju da su u toku pregovori sa Svjetskom bankom.

“Očekujemo da se do polovine oktobra obave razgovori i definišu uslovi aranžma koji bi navedena institucija mogla odobriti do kraja ove godine”, najavili su iz Ministarstva.

Podsjetimo da je javni dug Crne Gore 2,4 milijarde eura, odnosno 61,2 odsto. Spoljni dug iznosio je 2,001 milijarde, a unutrašnji 481,3 miliona eura, od čega je dug opština 143 miliona. Državni depozit je 61,7 miliona eura.

Ministar finansija Darko Radunović nedavno je, poslije usvajanja prijedloga fiskalne strategije, ocijenio da je jedan od ključnih ciljeva da se javni dug stavi pod kontrolu i počne smanjivati.

“Plan je da javni dug, nakon što dostigne maksimum od 74, 6 odsto BDP u 2019. uđe u blagi pad i zatim značajno smanji u 2020. na 67 odsto”, objasnio je ministar.

Očekuje se da će u 2020. imati suficit u budžetu od 4,5 odsto BDP-a.

Tada je iz Vlade objašnjeno da je ključni cilj da inopovjerioci steknu kredibilitet u rad, a kako se očekuje promjena kreditnog rejtinga, dostupnost inofinansijskih tržišta trebalo bi biti veća, kamate niže, a ročnost bolja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *