SMS odlazi u istoriju, dolazi RCS

Dodajte komentar

SMS-ove je vrijeme očito pregazilo. Nedostaje im puno funkcija na koje su nas navikle aplikacije za dopisivanje na pametnim telefonima, zavie od dostupnosti i jačine signala, ne možemo slati poruke duže od 160 znakova…

No, čini se kako će ih uskoro naslijediti nova usluga – Rich Communication Services (RCS) – koja kombinuje Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, prenosi tPortal.

SMS je zaživio u decembru 1992. kao poruka koju je inženjer Neil Papworth poslao Vodafoneovom korisniku Richardu Jarvisu. Glasila je “Merry Christmas”.

Tokom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno 6,1 milijardi poruka. Uprkos eksplozivnom razvoju nije se puno promijenio, čak ni kad su došli pametni telefoni. RCS bi to trebao promijeniti.

Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Nastao je saradnjom više kompanija 2007. dabi ga godinu dana poslije usvojila udruga GSMA.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *