Porodica Benetton u utrci za Ducati, Harley Davidson odustao

Dodajte komentar

Italijanska industrijska porodica Benetton je, prema upućenima, u utrci za Volkswagenovu marku motocikala Ducati.

Porodični holding Edizione, međutim, ima jaku konkurenciju u finansijskim investitorima i automobilskim kompanijama iz Indije i SAD-a, otkrilo je za Reuters nekoliko izvora upoznatih sa prodajnim procesom.

VW-ova podružnica Audi, koja je usidrena u Ducatiju, očekuje zaradu od 900 miliona do 1,2 milijarde eura, navodi se u finansijskim krugovima. Benetton je u prvom tenderu stavio na sto oko milijardu eura. Od industrijskih proizvođača u utrci za Ducati su indijski Eicher Motors, koji posjeduje tradicionalne brandove motocikala Royal Enfield i Bajaj Car.

Američki proizvođač motornih sanki Polaris takođe je bacio svoj šešir u ring. On je najavio obustavu svog 18 godina starog brenda motocikala. Nade u ovoj posao polažu i finansijski investitori Bain Capital, HVS, Advent and PAI. Takođe, i italijanski Investindustrial, od kojeg je bivši VW-ov šef Ferdinand Piech kupio Ducati za 860 miliona eura 2012. godine, dao je neobavezujuću ponudu.
Na kraju, Benetton bi se mogao udružiti s jednim od finansijskih investitora, rekao je jedan izvor.

Investiciona banka Evercore, koju je angažovao VW, odabraće najbolje ponude tokom vikenda. Iako se spkulisalo da je u utrci američki Harley Davidson, ova kompanija nije među ponuđačima. Amerikanci su bili zainteresovani za Ducati, ali su navodno odustali zbog visoke cijene.

Proizvođač motocikla iz Bologne imao je u 2016 prodaju od 731 miliona eura i operativni profit od oko 100 miliona eura. Uticajni predstavnici radnika iz Volkswagena vide prodaju kao kritičnu: Ducati je dragulj, koji je s VW-om u dobrim rukama, rekao je portparol kompanije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *