Tramp ili Merkel: Ko je od njih dvoje prava slika Zapada

1 komentar

Ne treba to protivstavljanje primiti baš zdravo za gotovo, ali pojedini svjetski mediji vjeruju da bi na danas u Hamburgu započetom Samitu 20 najrazvijenijih zemalja (G20) moglo da dodje do sudara dvije slike Zapada: one koju predstavlja američki predsjednik Donald Tramp i one koju reprezentuje njemačka (evropska) kancelarka Angela Merkel.

Zagovornici takve mogućnosti sliku svijeta koju reprezentuje Tramp vide kao agresivnu i nacionalističku, obojenu rasizmom, antiislamizmom i željom za dominacijom hrišćanske civilizacije o čemu je Tramp upravo tako, agresivno i prijeteći, govorio juče u Varšavi najavljujući pobjedu vrijednosti njegovog zapadnog svijeta.

Njemačka kancelarka Merkel, s druge strane, prestavlja pragmatičniji, moderniji, sekularniji Zapad, primjećuje Frankfurter algemajne cajtung. Merkelova je, takodje je istina, jedva ali uspješno preplivala političku krizu u koju su ona i njena stranka upravo zbog takvih stavova zapali u njemačkom društvu i najesen joj se, bar kako sada stvari stoje, smiješi četvrti kancelarski kandat.

Gledanja Trampa i Merkelove na pitanja izbjeglica, klime i svjetske trgovine dijametralno su suprotna, a baš ta pitanja je Njemačka spemila kao glavna za Samit kome je domaćin.

Posle njihovog susreta u Vašingtonu, zvanični Berlin je prestao da govori o Americi kao o prijateljskoj, sad je sve češće partnerska zemlja.

Inače, Tramp i Merkel su se u Hamburgu već na kratko sreli. Ta će slika u toku današnjeg dana sigurno mnogo biti suprotstavljana onoj vašingtonskoj: njemački mediji javljaju da će američki predsjednik ovog puta bio pristojan pa je čak prema njemačkoj kancelarki emitovao i izvjesnu toplinu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • EU olicena u A. Merkel je kontinentalna zemlja, koja se oslanja na dugorocni razvoj pomazuci slabima, a ujedno sebi da isplivaju. Tramp je prolazni silnik vrhunski cio. obucen da sakupi sto vise dolara. Zemlje koje se opredeljuju imaju jako los izbor, jer je Putin trojanski konj. Za Odiseja smo uvek navijali, jer je njegova misija navodno Bozija. Kako ce vlast reagovati je diskutabilno, jer vise ne upravlja sama sobom, a kamoli da ima srucnjake za sekvencijalno upravljanje. Zao mi je CG jer je lijepa tvorevina izbalansiranih naciona, ali u ovakvom okruzenju nema sansu. Savjet: Milo okruzi se vizionarima kako od ih tretirao. Nikada nisi bio blizi ponoru, a vr(ij)edis. Ne ignorisi “slabe signale.“Mr kriznog menadzmenta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *