Evropske berze u porastu na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle, posebno u finansijskom sektoru nakon što je Italija pokrenula proces spašavanje dvije regionalne banke, a u fokusu ulagača je i švajcarski Nestle.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,7 odsto, nakon što je u petak oslabio 0,2 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,50 odsto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 odsto, na 12.806 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.310 bodova.

Najviše su jutros, 1,2 odsto, porasle cijene akcija u bankarskom sektoru jer je Italija u nedjelju pokrenula proces spašavanja dvije regionalne banke, koji bi državu mogao koštati i do 17 milijardi eura.

Pritom će zdrave djelove tih banaka preuzeti Intesa Sanpaolo, čija je akcija jutros poskupela 3,6 odsto.

Snažno je, više od 4 odsto, skočila i cijena akcija Nestlea, nakon što je aktivistički ulagač Daniel Loeb objavio da drži 1 odsto udjela u toj švajcarskoj prehrambenoj kompaniji i da traži od nje da poveća svoje marže, otkupljuje akcije na tržištu i proda poslovanja koja joj nisu osnovna.

Na dobitku je jutros i energetski sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje pale gotovo 4 odsto.

Nakon što je prošle nedjelje zaronile na najniži nivo u 10 mjeseci, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,1 odsto, na 43,47 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 1,1 odsto, na 46,02 dolara, odmakavši se od najnižih nivoa u sedam mjeseci.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 odsto, na 20.153 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *