Zemlje u kojima ima najviše crnogorskih studenata

U inostranstvu studira od 1.300 do 1.400 crnogorskih studenata, a najviše ih ima u Italiji, Turskoj, Austriji, Sloveniji i Rusiji, saopšteno je iz Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OMSA).

“Kada je u pitanju usmjerenje, najveće interesovanje je za ekonomiju, menadžment i biznis (22 odsto), arhitekturu (17 procenata) i političke nauke (13 odsto), a najmanje ih je za sociologiji (0,5 procenta)”, pokazalo je istraživanje te organizacije.

Istraživanje je cjelokupno prikazano u Publikaciji o crnogorskim studentima u inostranstvu (CSI). Ovo je prva od tri publikacije koje tim OCSI priprema u narednom periodu, pored Publikacije o aplikacionim procesima i Publikacije o studiranju u inostranstvu.

Trend odlazaka će se, smatraju, intenzivirati.

“Predviđanja su da će do 2020. godine na listi najpopularnijih destinacija za studente iz cijelog svijeta, Kina preuzeti drugo mjesto od Ujedinjenog Kraljevstva. U Japanu se nalaze dva studenta iz Crne Gore, šest studenata studira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi više od 45 studenata. U Sjedinjenim Američkim Državama studira više od 50, a u Kanadi više od 15. Veliki broj crnogorskih državljana studiranje u Americi obezbijedilo je sportskim stipendijama (najčešće košarka za muškarce i odbojka za žene). Na jednom od najpoznatijih svjetskih univerziteta, Harvardu u studijskoj 2016/17, studirala je jedna crnogorska državljanka”, piše u saopštenju.

U centralnoj Evropi, prema ovom istraživanju, studira oko 250 studenata, a najviše ih je u Austriji oko 100 i Sloveniji 91.

U Velikoj Britaniji studira više od 30, u Irskoj dva, Francuskoj više od 20, Belgiji šest, Holandiji 12, a u Luksemburgu dva studenta iz Crne Gore.

U južnoj Evropi sumirano je više od 350 studenata, gdje prednjače Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija gdje više od 2.000 crnogorskih državljana studira u četiri države okruženja.

Među nabrojanim zemljama najmanje su popularne države apeninskog poluostrva Španija i Portugal, dok su Italija i Turska zemlje u kojoj OCSl bilježi najviše kontakata pokazalo je istraživanje ove organizacije.

AntenaM

Check Also

Austrijske banke odobrenim kreditima probijaju rekorde, najviše se traže za nekretnine

Austrijske banke su prošle godine znatno povećale poslove sa kreditima sa domaćim preduzećima i privatnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *