Rast akcija zdravstvenog sektora nakon predstavljanja novog zakona

Dodajte komentar

Republikanci su juče predstavili novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će biti stavljen na glasanje u Senatu prije pauze koja počinje Danom nezavisnosti, 4. jula, i eventualno zamijeniti dosadašnji Obamacare.

Predlog zakona, koji je Trampova administracija početkom maja progurala kroz Predstavnički dom Kongresa tankom većinom, izazvao je brojne kontraverze prije svega zbog smanjenja finansijske pomoći ugroženim slojevima stanovništva i poreskih olakšica za bogate.

Akcije kompanija iz zdravstvenog sektora širom svijeta pozitivno su odreagovale na ovu vijest i zabilježile skok od oko 1% u prosjeku. Najveći svjetski indeksi registrovali su nevelike promjene – Dow Jones je trgovanje završio na 12.794 poena, a dobitnike je predvodio UnitedHealth. S&P 500 je na kraju sesije vrijedio 2.434,5 poena, dok je Nasdaq na zatvaranju neznatno porastao na 6.236,7 poena.

Najveće evropske berze zabilježile su mešovite rezultate. Njemački DAX i francuski CAC uvećali su vrijednost za 0,1% na 12.794, odnosno 5.281,9 poena, respektivno, dok je britanski FTSE korigovao vrijednost naniže za 0,1% na 7.439,3 poena. Nafta je konačno prekinula gubitnički niz – američki WTI na zatvaranju američkih berzi registrovao je oporavak od 0,5% na 42,7 USD po barelu, dok je Brent skočio 0,9% na 45,2 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *