Poslovna šansa u tetoviranju

Četvrtina odraslih u SAD i Velikoj Britaniji ima barem jednu tetovažu. Nove generacije a prije svega milenijalci skloni su iskazivanju individualnosti kroz crtanje po tijelu, te industrija tetoviranja kontinuirano raste. Baš u ovom trendu jedan švedski startap video je svoju šansu, sa planom da informacije o ovim biznisima preseli – onlajn.

Stručnjak za digitalni advertajzing Frederik Glimskar je naime pokrenuo sajt Inkbay na kojem se mogu rezervisati ove usluge ali i porediti radovi tatu majstora i njihove cijene. Za sada radi na teritoriji Švedske ali ovog ljeta proširiće se i na London, a potom i Berlin i američko tržište.

Trenutno sajt pruža informacije o 60 studija u Švedskoj i ima 40.000 mjesečnih posjeta, ali posle širenja na Britaniju očekuje rast broja posjeta na 500.000.

U SAD je vrijednost industrije tetoviranja procijenjena na milijardu dolara, sa ukupno 38.879 studija u kojima se obavlja ova djelatnost. U posljednjih pet godina ovo tržište je poraslo za 13 odsto. U Ujedinjenom Kraljevstvu ima 2.524 registrovanih tatu i pirsing studija, što je 40 odsto više nego 2012. godine.

Međutim iako je ova djelatnost isplativa, tržište je i dalje fragmentirano, a klijenti traže tatu umjetnike uglavnom preko preporuka. Cilj Inkbuy-a je da sakupi podatke o ovim studijima i da ih učini dostupnim korisnicima. Takođe, omogućiće i plaćanje preko interneta i popuste.

No, Met Loder, profesor savremene umjetnosti i vizuelne kulture na Univerzitetu u Eseksu, smatra da je je tržište tatu usluga previše konzervativno da bi prihvatilo ovakve inovacije. “Ovaj posao se nije značajno mijenjao još od osamdesetih godina prošlog vijeka, većina tatu majstora i dalje ne prima platne kartice već priznaje samo keš na ruke”, kaže on.

Check Also

Kutija stvara vodu iz pustinjskog vazduha

Za mnoge od nas, čista voda za piće koja izlazi iz slavine je svakodnevica o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *