Mjere štednje: Plate manje, penzije se ne smanjuju

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na današnjoj pres konferenciji u Vladi Crne Gore koje su glavne izmjene koje će strategija donijete nakon jučerašnjeg usvajanja Predloga fiskalne strategije za period 2017. – 2020.

‘Predloženo je dalje usklađivanje akcizne politike sa standardima Evropske unije. Biće povećana viša stopa PDV-a na 21 odsto od januara 2018. Nižu stopu PDV-a od sedam odsto nećemo povećavati, iako bi to dalo najbrže rezultate. Važno je da naglasim da je stopa od 21 odsto jedna od najnižih u EU”, kazao je Simović.

On je naveo da su obratili pažnju kako bi se zadržala niža stopa PDV-a od sedam odsto na osnovne životne namirnice kao što su medicinska sredstva, prehrambeni proizvodi, ljekovi…

”DV se neće obračunavati na zdravstvene i kulturne usluge, usluge javnog difuznog servisa, vjerske i usluge NVO”, naveo je on.

Kako je dalje objasnio plate u javnom sektoru će se dodatno smanjiti, ali će penzije ostati iste.Smanjen je fond bruto zarada po osnovu varijabile. Zarade za javne funkcionere dodatno se smanjuju šest odsto, odnosno ukupno 15 odsto. Penzije se neće smanjivati već će se vršiti redovno usklađivanje o čemu govori i podatak da će se za svrhu usklađivanja penzija do 2020. godine izdvojiti 22,3 miliona eura”, kazao je Simović.

On je dodao da su ovu fisklanu strategiju radili u punom partnerstvu i otvorenom dijalogu prije svega sa evropskom komisijom sa MMF-om kao i sa Svjetskom bankom.

”Želimo punu kredibilnost javnih finansija i poboljšanje pozicije na finansijskim tržištima uz poboljšanje kreditnog rejtinga što je bitno za poziciju Crne Gore na međunarodnim finansijskim tržištima. Bitno je sa aspekta vraćanja dugova, nije sve jedno da li će kreditni rejting biti bb+ ili cemo imati bolji kreditni rejting koji bi mogao da se odrazi na pad kamatnih stopa imajući u vidu što je postojeće kreditno zaduženje uz projekciju da kreditne stope padnu na 1 i po odsto”, istakao je Simović.

Simović je pojasnio da su od MMF-a dobijali i druge predloge.

“Da se niža stopa PDV-a poveća sa 7 na 10 odsto, da povećamo dodatno akcize na naftne poreze, bio je predlog da se poveća stopa poreza na dohodak fizičkih lica, da se poveća stopa poreza na dobit pravnih lica, da se poveća stopa doprinosa za penziono osiguranje,da se uvedu doprinosi za zdravstveno osgiuranje penzionera, da se zamrznu penzije i plate u javnom sektoru. Sve je to bilo na stolu, ali Vlada se odlučno suočila sa realnim izazovima i napravila izbor mjera koje su prepoznate u uporednim praksama”, rekao je Simović.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *