Port of Adria: Nakon završenih investicija u Baru rast pretovara

Dodajte komentar

Port of Adria je u maju mjesecu zabilježila rekordan pretovar kontejnerskog tereta u iznosu od 4.973 TEU što je najveći mjesečni obim pretovara od kad kompanija postoji. U periodu od početka godine, pretovareno je ukupno 19.888 TEU što je 42% veći pretovar kontejnera u odnosu na isti period u godini prije privatizacije (14.024TEU) i 5% veći pretovar u odnosu na isti period prethodne godine (18.882 TEU).

Kako je saopšteno, poštujući obaveze iz kupoprodajnog ugovora, kompanija je ispunila 81% obaveznog investicionog programa ulaganjem 11,2 miliona eura. U potpunosti je izvršen socijalni program isplatom otpremina u vrijednosti od 6,5 miliona eura, na osnovu čega je 230 zaposlenih na dobrovoljnoj osnovi i sporazumno napustilo kompaniju. Na ovaj način stvoreni su uslovi za bolje poslovanje kompanije, pogotovo nabavkom opreme, unapređenjem terminalske infrastrukture i uvođenjem savremenih sistema sigurnosti i bezbjednosti. Sa ciljem da se bude bliže primarnom tržištu, otvoreno je predstavništvo u Beogradu.

Kako se dodaje, rezultati poslovanja potvrđuju rast prihoda kompanije, povećanje pretovara i rast prosječne zarade zaposlenih u odnosu na period prije privatizacije. Nakon završetka najvećeg dijela planiranih investicija, Port of Adria je u mogućnosti da postojećim klijentima ponudi međunarodne standarde u izvršenju usluga, i da privuče nove klijente iz regiona.

“Bez MHC Gotwald krana koji smo stavili u funkciju tokom 2016. godine, prije dva mjeseca ne bi bili u mogućnosti da pretovarimo brod sa 11.000 tona toplo/hladno valjane čelične trake namijenjene američkom tržištu. Taj brod bi vjerovatno morao da koristi neku drugu luku, da investicije nijesu završene na vrijeme. Najveći prevoznik kontejnera u svijetu Maersk od početka 2016. godine ponovo koristi našu luku. Takođe, jedan od najvećih sanbdjevača ivericom, medijapanom i svim vrstama pločastog materijala u regionu – Alim Grup, od ove godine koristi našu luku. Prethodno su koristili luku Drač i Ploče. Zahvaljujući mreži kontakata Global Ports Holdinga, i boljoj opremljenosti Port of Adria u odnosu na prethodni period, uspjeli smo da potpišemo godišnji ugovor vrijednosti 60.000 tona godišnje, prema kome će Port of Adria biti njihov novi distributivni centar za region.”, saopštio je Sedat Kara, v.d. izvršnog direktora Port of Adria.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *