Wall Street: Novi rekord za S&P 500 i Nasdaq

Dodajte komentar

Američki indeksi zabiliežili su rast vrijednosti na trgovanju u četvrtak, podstaknuti skokom tehnološkog sektora, dok su investitori ostali pozitivni oko plana Fed-a da postepeno otpočne prodaju akumuliranih državnih hartija.

Indeks S&P 500 porastao je 0,4% na 2.415,1 poen, dostižući tokom trgovanja istorijski maksimum, a najveći doprinos dale su akcije IT sektora koje su skočile 0,8%. Tehnološki sektor od početka godine beleži rast vrijednosti veći od 19%. Nasdaq je takođe zabilježio rekordnu vrijednost, skočivši 0,7% na 6.205,3 poena. Netflix, Alphabet i Facebook registrovali su snažan skok, kao i Amazon koji se približio psihološkoj granici od 1.000 USD. Dow Jones je porastao 0,3% na nepunih 21.083 poena, ostavši pola procenta ispod istorijskog maksimuma.

Evropske berze zabilježile su mešovito kretanje pod pritiskom pada cijene sirove nafte. Njemački DAX i francuski CAC dan su priveli uz nevelike minuse, dok je britanski FTSE neznatno porastao.

Sastanak OPEC-a donio je očekivanu odluku da se ograničenje proizvodnje ovog energenta produži na još devet mjeseci, što su podržali i najveći proizvođači mimo ove organizacije. Međutim, investitori su se nadali još većem smanjenju proizvodnje što je donijelo veliki pritisak na cijenu nafte koja se stropoštala skoro 5%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *