Da li će i državne firme ići u stečaj?

Dodajte komentar

Iako su Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) najavljivali da će Zakon o reprogramu poreskih potraživanja biti u potpunosti primijenjen u skladu sa rokovima koji su njime definisani i da će svi poreski dužnici imati jednak tretman, izvjesno je da će državna preduzeća iz sektora saobraćaja (Montenegro erlajns (MA), Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih sredstava) biti u povlašćenom položaju u odnosu na ostale poreske dužnike.

Rok u kome treba da se odluči po svim zahtjevima za reprogram ističe 3. juna, a Ministarstvo finasija i PU nemaju odgovor na pitanje da li će do tog datuma biti poznato kako će ova tri preduzeća platiti 20,14 miliona eura koliko ukupno duguju. Taj problem treba da riješi Ministarstvo saobraćaja i da rješenje predloži Vladi.

Predsjednik Vlade Duško Marković je krajem prošle sedmice na sastanku sa direktorima uprava za naplatu prihoda kazao da u realizaciji nastojanja da svaki euro državnog novca pođe u državnu kasu nema kompromisa, niti po-vlašćenih.

Na pitanje Vijesti hoće li do 3.juna biti poznato kako će tri firme platiti poreski dug i da li će nakon toga datuma imati isti tretman kao i ostali obveznici koji nijesu ušli u reprogram iz PU je odgovoreno da očekuju da će Vlada u najskorijem roku naći trajna rješenja za izmirenje po-reskog duga, ali i za revitalizaciju i funkcionalno ozdravljenje tih kompanija na dugoročnom nivou. Podsjećaju da su odbili zahtjev MA za reprogram zbog toga što su koristili državnu pomoć.

Iz PU najavljuju da će nakon 3. juna pokretati stečajne postupke za naplatu duga kod obveznika lcoji nijesu podnijeli zahtjev za reprogram, ali i kod onih koji su ušli u reprogram, ako ga ne budu poštovali.

Iz institucije kojom rukovodi Miomir M. Mugoša ističu da će do tog datuma odlučiti o svim zahtjevima za reprogram. Prema podacima do sada je donijeto 6.202 rešenja, a odobreni reprogram je 161,2 miliona eura (141,milion čini osnovni dug, ostatak kamate).

(Opširnije u Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *