Uprava Montenegro Airlinesa sprema strategiju razvoja kompanije

Dodajte komentar

Montenegroerlajnz (MA) zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i Ministarstvom finansija radi na definisanju dugoročne strategije razvoja kompanije. Očekuje se da u narednim sedmicama ta strategija bude gotova i upućena Vladi na razmatranje, saopštili su iz nacionalnog avio-prevoznika.

Strategija će obuhvatiti presjek sadašnjeg stanja sa aspekta dugova i potraživanja, tržišne pozicije, kadrovske strukture i ponuditi nekoliko scenarija za buduće poslovanje kompanije. Očekujemo da nadležni organi prepoznaju direktni uticaj kompanije na stvaranje turističkog proizvoda, kako sa kvalitativnog, tako i sa kvantitativnog aspekta, saopštili su za “Dan” iz MA.

Poreska uprava je početkom sedmice odbila zahtjev MA za reprogram poreskog duga na 60 rata.

“Optimizacija poslovanja je neophodna i upravo je to jedan od ključnih zadataka aktuelnog rukovodstva. Optimizacija ne podrazumijeva samo smanjenje troškova nego i definisanje tržišne pozicije kompanije i shodno tome organizacione strukture”, naveli su iz MA.

Rezultati poslovanja u prvom kvartalu, a naročito u aprilu i najava bukinga za ljeto, kako su kazali, daje dosta razloga za optimizam.

“Poslovni rezultat za četiri mjeseca ove godine je za 1,1 milion eura bolji u odnosu na isti period lani. U prvom kvartalu smo prevezli 82,87 hiljada putnika u redovnom, čarter i kod-šer saobraćaju. Ovaj rezultat je ostvaren sa 49 letova manje u redovnom i 44 leta manje u čarter saobraćaju. Samo tokom aprila prevezeno je 37,6 hiljada, što je za 1,2 hiljade putnika više u odnosu na isti mjesec prethodne godine i to sa 20 letova manje u redovnom i 14 u čarter saobraćaju, uz povećanu ponudu u kod-šer saobraćaju”, kazali su iz kompanije na čijem čelu je od januara Nikola Vukićević.

Težinu postignutim rezultatima, kako su naveli, daje to što su ostvareni sa dva do tri aviona, za razliku od lani kada je bilo pet do šest aviona.

“Pozitivan trend poslovanja nastaviće se i u narednom periodu. Prema trenutnom stanju bukinga MA je od 1. juna do 1. oktobra već prodao usluga u vrijednosti od 6,8 miliona eura”, precizirali su iz kompanije.

Istakli su i da se značaj MA za Crnu Goru ne može svesti samo na pitanje dugova, iako su oni od velikog značaja i u fokusu aktivnosti kompanije i ministarstava.

“Iako negativne poruke o eventualnom stečaju nanose direktnu štetu kompaniji, MA obajveštava javnost da funkcioniše stabilno i sve svoje poslovne aktivnosti obavlja redovno. Saobraćaj funkcioniše po planiranom redu letenja i svi avioni saobraćaju na vrijeme”, zaključili su iz MA.

 

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *