Mark Zuckerberg

Zuckerberg svake godine bogatiji za devet milijardi dolara

Prošlo je pet godina otkako je Facebook debitirao na američkoj berzi Nasdaq. Od tada svake godine direktor Mark Zuckerberg ima dodatnih devet milijardi dolara na svoje bogatstvo koje danas iznosi 62,3 milijarde dolara.

Prema podacima Bloomerang Billionaire’s Indexa, Zuckerberg je peta najbogatija osoba na svijetu, većinom zahvaljujući cijeni Facebook dionica. Kada su se pojavile na berzi njihova vrijednost iznosila je 42,05 dolara, ali isti dan vrijednost je opala na 38 dolara.

Investitori su počeli da se žale jer su se gubici nastavili, tako da je od maja do jula vrijednost Facebooka pala za 11,9 milijardi dolara. Tada su pokazali svima da nisu u pravu i krenuli se peti prema vrhu. Vrijednost kompanije je porasla za 282 posto zahvaljujući korisnicima kojih ima 1,3 milijarde, što je 17 posto svjetske populacije. Prije samo pet godina, Facebook je imalo samo 50 posto od tog broja.

Zuckerberg je omogućio investitorima da efektno zarađuju od ove društvene mreže prodajući web prostor i korisničke informacije zakupcima reklama. Profit je od ovoga porastao za 37 posto u prošloj godini. Facebook danas vrijedi 426,5 milijardi dolara.

“Neumorno radi na inovacijama, ali u isto vrijeme je naučnik i inžinjer”, rekao je Matt Cohler, nekadašnji zaposleni Facebooka.

Ipak, bogatstvo neće završiti u njegovim džepovima. Milijarder je izjavio još 2015. godine kako će donirati 99 posto svog bogatstva tokom života.

Check Also

Merkel i Makron mijenjaju eurozonu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi, zajedno sa Francuskom, do marta trebalo da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *