IRF: Za restrukturiranje postojećih kredita 6,9 miliona

Dodajte komentar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o strukturi kreditne podrške Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore.

Investiciono-razvojni fond je u prva četiri mjeseca 2017. godine plasirao ukupno 38.868.642 eura u okviru različitih kreditnih linija za podršku razvoju biznisa i otvaranja novih radnih mjesta navedeno je u saopštenju vladinog Biroa za odnose s javnošću.

U diskusiji je, kako je navedeno, posebno ukazano na potrebu snažne aktivnosti fonda u sjevernom dijelu Crne Gore. IRF je za period od 1. januara, zaključno sa 27. aprilom plasirao 22,57 miliona dugoročnih kredita, kao i jedan kratkoročni u iznosu od pola miliona. Kroz faktoring-otkup potraživanja plasirano je 16,29 miliona eura kratkoročnih sredstava.

Kroz faktoring plasmane direktno je uticano na očuvanje 2.570 radnih mjesta. Realizacijom projekata za koje su plasirani dugoročni i kratkoročni krediti planirano je otvaranje 581 novog radnog mjesta navedeno je u informaciji.

IRF je sa Evropskom investicionom bankom potpisao ugovor 20. marta ove godine, pa je tim datumom i počela kreditna aktivnost.

Najviše plasiranih kredita namijenjeni su restrukturiranju tekućih kreditnih zaduženja, odnosno 18 kredita u iznosu od 6,9 miliona. Slijede krediti za program podrške preduzećima uslužnih djelatnosti, 15 kredita u iznosu od 5,17 miliona, zatim dva kredita u iznosu od 4,86 miliona za grinfild i braonfild investicije.

U oblasti namjene razvoju preduzetništva plasiran je 51 kredit u ukupnom iznosu od 2,08 miliona, u oblasti turizma sedam kredita od 1,74 miliona, za proizvodne djelatnosti odobren je jedan kredit od 38,8 hiljada. U okviru programa koji su namijenjeni održanju likvidnosti plasiran je 31 kredit u iznosu od 8,66 miliona.

Najviše kredita odobreno je u Podgorici, 45 kredita na iznos od 7,87 miliona, slijedi opština Herceg Novi sa dva kredita u iznosu od četiri miliona i Nikšić sa šest kredita vrijednih 3,53 miliona.

Kada se posmatraju krediti prema privrednim djelatnostima, najviše je plasirano kredita namijenjenih uslužnim djelatnostima 52 kredita na iznos od 11,53 miliona. Slijede krediti namijenjeni poljoprivrednoj djelatnosti -14 kredita na iznos od 4,7 miliona, te krediti namijenjeni sektoru turizma i ugostiteljstva -10 kredita na iznos od 2,08 miliona, navedeno je u informaciji.

U tom dokumentu je navedeno i da je, na osnovu tih podataka, koji, kako tvrde, ne mogu da budu referentni, jer se radi o plasmanima koji su prektično realizovani za mjesec i po i dalje veliki zahtjev preduzeća za obezbjeđenje likvidnosti. To, kako su naveli, govori o tome da je nelikvidnost veliki problem crnogorske ekonomije.

I pored toga nggo ima dosta zahtjeva za refinansiranjem kredita, IRF je tu kreditnu liniju ograničio i po njoj ne može plasirati sredstva u iznosu višem od 20 miliona, stoji u informaciji.

U okviru kreditnih linija: program kreditiranja tehnoloških viškova, program podrške razvoju poljoprivrede IPARD, podrške razvoju poljoprivrede agrobudžet, otkup poljoprivrednih proizvoda, IRF nije odobrio nijedan euro kredita. Takođe, nije bilo kreditiranja ni u okviru programa podrške za unapređenje turističke infrastrukture i vanpansionske ponude, kao ni u okviru projekta “Sva čuda Crne Gore, kao ni preduzećima iz oblasti drvoprerade, klasterima, ni za modernizaciju industrije. Nije odobren nijedan kredit ni u okviru programa podrške ulaganjima u ICT sektor, kao ni za razvoj preduzetništva u kulturi i umjetnosti.

Usvojena je i informacija o rezultatima ovogodišnje zimske turističke sezone, uz generalnu ocjenu da iz godine u godinu bilježi pozitivan trend rasta, posmatrano po ostvarenom turističkom prometu.
Prema zvaničnim statističkim podacima Crnu Goru je u decembru 2016. godine posjetilo 9,4 odsto turista više u odnosu na decembar 2015. godine, dokje ostvareno 21,6 odsto noćenja više nego decembra 2015. Za prva dva mjeseca 2017. godine registrovano je 10.4 odsto posjeta turista i 6.4 odsto noćenja više u odnosu na prva dva mjeseca 2016 navedeno je u saopštenju.

Iako je u dnevnom redu jučerašnje sjednice najavljeno da će biti objavljena i informacija o preoprukama Svjetske banke, ti materijali su izostali, bez obrazloženja.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *