Jack Ma

Jack Ma postao najbogatiji Kinez

Jack Ma, predsjednik kineskog giganta e-trgovine grupe Alibaba, nadmašio je Wanga Jianlina, predsjednika grupe Dalian Wanda, te postao najbogatiji Kinez u kopnenoj Kini, prenosi Forbes…

Od petka Maovo bogatstvo se procjenjuje na 30,9 milijardi američkih dolara, u poređenju s 30,7 milijardi koliko iznosi Wangovo. Ma Huateng, predsjednik Tencenta, zauzeo je treće mjesto s 29,7 milijardi.

Ma je titulu dobio zahvaljujući rastu od jedne trećine cijena dionica Alibabe, koja je u petak u New Yorku iznosila 120,34.

Wang je svoje bogatstvo stvorio prvenstveno preko nekretnina i zabavne industrije.

U posljednjih nekoliko godina Jack Ma i Wang Jianlin se izmjenjuju na prvom mjestu na listi najbogatijih Kineza.

Međutim, možda će doći do još jedne promjene na listi budući da raste Ma Huatengovo bogatstvo nakon skoka u cijeni dionica Tenceta, koji vodi popularnu platformu za komunikaciju WeChat. Ma Huatengovo bogatstvo je za samo jednu milijardu manje od Maova i Wangova.

Najbogatiji čovjek u Aziji Li Ka-shing iz Hong Konga, čije se bogatstvo procjenjuje na 32,9 milijardi američkih dolara, prenosi CRI.

Check Also

Koliko zarađuju kompanije koje se bave prodajom oružja

Industrija oružja jedna je od najunosnijih privrednih grana na svijetu. Prema podacima Štokholmskog međunarodnog instituta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *