Roboti i softver će do 2025. ukinuti 24 miliona radnih mjesta

Dodajte komentar

Najnoviji izveštaj Foresterra ukazuje na to da će 16% poslova u narednih 8 godina biti zamijenjeno robotima, softverom ili vještačkom inteligencijom.

Sekretar finansija SAD, Stiven Mnučin, nedavno je izjavio da automatizacija neće predstavljati ozbiljan izazov bar narednih 50-100 godina. Ipak, mnogi podaci ukazuju na to da je ova procjena daleko od realnosti. Prema najskorijem izvještaju Forrestera, samo u Americi će u narednih 10 godina, 24 miliona ljudi izgubiti radno mjesto kao rezultat automatizacije određenih vrsta poslova.

Izvještaj objavljen početkom aprila ukazuje na to da će 16% poslova biti automatizovano, zamijenjeno robotima ili vještačkom inteligencijom. Ipak, ovaj proces nije jednosmeran tako da će uporedo sa tim biti stvoreni i neki poslovi koji do sada nisu postojali. U krajnjoj računici, procenat od 16% biće smanjen na sedam.

Jednostavni manuelni poslovi su prvi na liniji da budu zamijenjeni, a zatim i oni iz oblasti administracije i kancelarijskih usluga. Ovdje možete pogledati spisak preko 700 poslova sa podacima o vjerovatnoći da ih jednog dana obavljaju roboti ili AI.

Kada govorimo o automatizaciji, preciznije je reći da je u pitanju transformacija poslova, a ne njihov nestanak. Roboti nam hoće ukrasti poslove, ali će stvoriti i nove. Jedno od takvih zanimanja biće rad na održavanju i popravkama robota i AI sistema kao i menadžerski poslovi i poslovi iz oblasti Data Science-a.

Istraživanja su pokazala da je u posljednjih 150 godina tehnologija zapravo stvorila više poslova nego što ih je ugasila. Uprkos tome, ova transformacija zanimanja predstavlja izazov koji ne bi trebalo zanemarivati. Potrebno je na vrijeme obučiti odgovarajuće kadrove koji bi mogli da obavljaju nove tipove posla, kao i pronaći rješenje za ljude čija će zanimanja biti ukinuta kako bi ovaj prelaz bio što bezbolniji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *