ECB kupovala veće iznose francuskog i italijanskog duga uoči izbora u tim zemljama

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je prošlog mjeseca kupovala veće iznose francuskih i italijanskih obveznica nego što joj dopuštaju propisi, izračunao je Reuters, ukazujući na ključne izbore u te dve zemlje.

ECB je prošlog mjeseca preko centralnih banaka matičnih zemalja kupila 11,3 milijarde eura obveznica francuskih javnih preduzeća i 9,8 milijardi eura italijanskih obveznica, pokazuju podaci ECB-a.

Ti su iznosi za milijardu eura viši nego što dopuštaju ECB-ovi propisi, koji definišu limit na osnovu veličine privrede, pokazuju izračuni Reutersa. Kupovina njemačkih obveznica bila je u skladu s aprilskom kvotom te zemlje, nakon što je u martu limit značajno prekoračen, napominje Reuters.

Portparol ECB-a je za Reuters rekao da će ECB i ubuduće odstupati od pravila prema kojem se iznos kupovine duga izračunava na osnovu udjela pojedinih zemalja u osnovnom kapitalu banke kako bi se osiguralo “nesmetano sprovođenje” programa.

“Relativni udjeli mjesečnih kupovina duga javnog sektora prilagođavaće se i u budućnosti, a smjer prilagođavanja nije moguće predvidjeti”, kazali su iz banke.

Prema važećem programu, ECB bi trebala da kupuje obveznice minimalno do kraja ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *