Nekretnine SFRJ: Bikmanova kuća kupljena za 300.000 dolara, prodaje se za 50 miliona

Dodajte komentar

Takozvana Bikmanova kuća, četvorospratna kuća na prestižnom Upper East Side-u u Njujorku, posle 70 godina će promijeniti vlasnika.

Davne 1946. godine, kada smo još živjeli u Titovom bratstvu i jedinstvu, SFRJ je Bikmanovu kuću kupila za 300.000 dolara. Danas, bez Tita, a i bez bratstva i jedinstva, došlo je vrijeme za prodaju. Prodaju vrijednu 50 miliona dolara.

Kuća, u kojoj je do sada boravila Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama, nalazi se na adresi Peta avenija 854, tačno prekoputa Central parka. Ukupno ima 18 soba, šest kupatila, kao i vinski podrum. Američki mediji prenose i da u kući postoji soba sagrađena za vođenje razgovora koje nije moguće prisluškivati, kao i da su svi prozori otporni na metke.

Za prodaju ove nekretnine, ali i šestosobnog stana na Menhetnu, države nasljednice SFRJ angažovale su poznatu američku agenciju za nekretnine Douglas Elliman. Na njihovom sajtu istaknuto je da je početna cijena Bikmanove kuće 50 miliona dolara, a američki mediji tvrde da već ima šest ozbiljnih ponuda. Što se stana na Menhetnu tiče, početna cijena je 20 miliona dolara, a on je 1975. godine kupljen za 100.000 dolara.

Srbiji će prema sporazumu o sukcesiji pripasti 39,5 odsto novca od prodaje ovih, kao i svih ostalih zajedničkih diplomatskih nekretnina. Srbiji će od prodaje pripasti i 2,9 miliona dolara za održavanje „rezidencije u Njujorku“ od 1992. godine.

Uskoro se očekuju i prodaje diplomatsko-konzularnih predstavništva bivše SFRJ u Bonu, Berlinu i Tokiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *