Pregled štampe za 24. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Prodaja Luke Bar liči na slučaj Primorka

Uprkos zaključcima Skupštine, ovih dana hoće da prodaju i ostatak Luke Bar jedinom ponuđaču, sa dogovorenim cijenama akcija koje nisu ni približne njihovoj realnoj vrijednosti i tri puta su manje od nominalne, dok usaglašeni investicioni program ne iskazuje realne potrebe i mogućnosti razvoja Luke, istakao je funkcioner barskog GP URA Miloš Sušter. O

Karići nastavljaju da grade na Toploj

Porodica srpskih biznismena Karić namjerava da u septembru nastavi da gradi porodično-poslovni objekat na Toploj u blizini zgrade Zavičajnog muzeja, početu prije osam godina. Prema građevinskoj dozvoli, na placu od 1.818 kvadrata, gradiće dvojnu kuću sa bazenom, a u planu je gradnja i otvaranje ugostiteljskog objekta za koji se čekaju “papiri.

Javni sektor će dati 8,6 miliona eura

Za sprovođenje 27 aktivnosti na polju promovisanja preduzetništva, u kojima učestvuje 12 institucija javnog i privatnog sektora, uz podršku donatorskih programa u ovoj godini biće obezbijeđeno ukupno 8.750.390 eura, najavljeno je iz Ministarstva ekonomije.

Dnevne novine

Porasla dobit Luke Bar

Neto dobit Luke Bar na kraju prošle godine iznosila je 1,02 miliona eura, što je 4,8 puta više nego u 2015, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju barske kompanije.

Još sedam dana za prijave na spark.me takmičenje

Ostalo je još sedam dana do zatvaranja konkursa za Spark.me takmičenje startapa, što je prečica za tehnološke preduzetnike Crne Gore da pronađu investitora i prokrče put ka svjetskom uspjehu.

Falsifikata najviše među kovanicama

U prvom kvartalu ove godine u Crnoj Gori je otkriveno 924 komada falsifikata eura i američkih dolara, što je za 830 manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci (CBCG).

Dan

Brković ne priznaje dug od četiri miliona

Kompanija Vektra Jakić, vlasništvo Dragana Brkovića, tužila je Opštinu Pljevlja od koje traži četiri miliona eura. Brkovićeva kompanija pred Privrednim sudom traži obeštećenje zbog navodno nezakonite blokade računa.

Većina gostiju stranci

U Tivtu trenutno borave 922 gosta, što je osam odsto više u odnosu na prošlu sedmicu, saopšteno je iz Turističke organizacije Tivat. Privatni smještaj koriste 664 turista, dok ih je u hotelima smješteno 258, prenosi Radio Tivat. Od ukupnog broja gostiju 911 su stranci.

Pobjeda

Luka Bar i Montekargo na prekretnici

O prodaji 30 odsto akcija Luke Bar i 51 odsto kapitala Montekarga Savet za privatizaciju odlučuje danas. Privatizacija barske luke ovihje danajedna od najaktuelnijih tema, jer ima brojne oponente od kompanijskog sindikata, preko opštinskog parlamenta kojije na posljednjoj sjednici bio jednoglasno protiv dok se ne izgradi auto-put, do opozicionih partija koje su po difoltu protiv svega što predloži Vlada.

O trećoj poreskoj stopi do sredine maja

Do sredine maja trebalo bi da se zna da li će niža stopa PDV od sedam odsto biti razdvojena na dvije- dodatno smanjenu kojom bi bili oporezovani osnovni proizvodi za ishranu i uvećanu za ostale proizvode na koje se sada primjenjuje jedinstvena niža stopa. Do tada će biti poznato da li će se dodatno povećati akcize na cigarete, alkoholna i gazirana pića, porez na višak stambenog prostora i preispitana sadašnja poreska oslobođenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *