Karići nastavljaju da grade na Toploj

Dodajte komentar

Porodica srpskih biznismena Karić namjerava da u septembru nastavi da gradi porodično-poslovni objekat na Toploj u blizini zgrade Zavičajnog muzeja, početu prije osam godina. Prema građevinskoj dozvoli, na placu od 1.818 kvadrata, gradiće dvojnu kuću sa bazenom, a u planu je gradnja i otvaranje ugostiteljskog objekta za koji se čekaju “papiri.

Karići su u junu 2009. godine na Toploj započeli gradnju na placu kupljenom nekoliko godina ranije, iako nijesu imali građevinsku dozvolu već samo odobrenje za pripremne radove.

Po nalogu inspekcije bila je zaustavljena i procedura izdavanja građevinske dozvole, dok investitor nije uradio glavni projekat sanacije terena. Nakon toga je uslijedio upravni spor sa komšijama zbog štete na zemljištu porodice Vuković, koji je okončan sudskim poravnanjem.

Karići su se, kao investitori pojavili u Herceg Novom početkom 2000. godine, kada su kupili zemlju na Savini gdje su najavili gradnju hotela iz lanca Meriot, korisne površine od 10.000 kvadrata, a nešto kasnije su kupili i plac na Toploj.

Plac na Toploj je 2008. godine Milanka Babić supruga Bogoljuba Karića prodala preduzeću Boka Bilding BB iz Tivta, a tivatska firma kompaniji Fonden Holdings Limited sa britanskih Djevičanskih ostrva, nakon podizanja optužnice protiv Karića.

Plac od 1.818 kvadrata na obali mora u jednom najatraktivnijih djelova grada je tada prodat za 300 hiljada eura. Plac je sada u vlasništvu firme koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada Holdings limited doo Herceg Novi, čiji je osnivač i direktor Miroslav Đurišić.

Iako na papiru nijesu vlasnici imovine ni firme, predstavnik porodice Karić obavlja poslove u vezi sa gradnjom na Toploj.

Prije tri godine njihov predstavnik se u lokalnoj upravi nezvanično interesovao i za plansku dokumentaciju vezanu za plac na Savini i mogućnost da umjesto gradnje najavljenog hotela, dobiju dozvolu za gradnju stanova za tržište. Tadašnja lokalna vlast je bila izričita da se na tom mjestu može graditi samo hotel.

Fiktivno prodavali imovinu u CG

Nakon što je je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i još 14 osoba osumnjičenih da su oštetili Mobtel za više od 60 miliona eura, porodica Karić je u septembru 2010. prodala imovinu u Tivtu i Herceg Novom. Srpske vlasti su tada najavile da bi Karićima mogla biti oduzeta njihova vrijedna imovina u Srbiji i inostranstvu. Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran Karić i njihova sestra Olivera Nedeljković su tada prodali i plac od preko 6.500 kvadrata na Savini za oko million eura. Kupac je bilo društvo Dana – CG Herceg Novi. Dobri poznavaoci političkih i ekonomskih odnosa u regionu tada su tvrdili da je bila riječ o fiktivnoj prodaji, odnosno kupovini preko of-šor kompanija, koje se nalaze u vlasništvu Karića ili njima bliskih osoba na što upućuje, za ondašnje prilike relativno mala cijena za koju je imovina prodata. Nakon 11 godina obustavljene su sve istrage protiv Bogoljuba Karića zbog zastarjelosti i nedostatka dokaza.

Izvor: Vijesti

Foto: Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *