Pregled štampe za 21. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nominalna vrijednost dionice 0,7618 eura

Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG umanjilo je kapital poništenjem 81.779.995 akcija srazmjerno učešću svakog akcionara. Nakon ovih promjena, ukupna kapitalna vrijednost MIG-a iznosi 21.258.108 eura, ukupan broj akcija 27.905.105, a nominalna vrijednost po akciji je 0,7618 eura, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu Montenegroberze. Akcijama MIG-a na berzi se može trgovati od sjutra.

Državne firme su dužne mnogo više

U Izvještaju o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2016. godine, navedeno je da je u taj javni dug uračunat dug državnih kompanija od svega 40,59 miliona eura, međutim kako nisu navedene sve kompanije i ukupni iznosi taj dug može biti i preko 200 miliona.

Dioničari dobijaju euro po akciji

Skupština akcionara naftne kompanije Jugopetrol raspravljaće 10. maja o izvještaju o poslovanju za prošlu godinu i raspodjeli dividende u ukupom iznosu 5.003.018 eura.

Dnevne novine

Jadranski sajam okupio 150 izlagača

Na Jadranskom sajmu u Budvi juče su počeli sajmovi hrane, turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo (METUBES), ekologije, kao i nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

Definisani modeli ekonomske saradnje

Protokol sjednice Mješovite komisije za ekonomsku i industrijsku saradnju između vlada Crne Gore i Češke, kojim su definisani modaliteti ekonomske saradnje u oblastima, energetike, zaštite životne sredine, turizma, saobraćaja i poljoprivrede, potpisan je juče u Budvi.

Kovač novi izvršni direktor

Crnogorska komercijalna banka (CKB) imenovala je novog glavnog izvršnog direktora Pala Kovača. Dosadašnji glavni izvršni direktor Sabolč Horvat, koji je bio na toj poziciji od 2010. godine nastaviće angažman u OTP grupi.

Dan

Smijenili i Kovačevićevog kuma

Odbor direktora Elektroprivrede donio je na jučerašnjoj sjednici odluku o smijeni direktora hidroelektrane (HE) Piva Milana Radovića, direktora HE Perućica Mirka Kilibarde i direktora funkcionalne cjeline (FC) Snabdijevanje Vladimira Bojičića, potvrdilo je “Danu više izvora bliskih kompaniji. Zvaničnu potvrdu od EPCG o smjenama trojice direktora nijesmo uspjeli da dobijemo. Sjednica borda trajala je više sati.

Regionalni vodovod refinansirao kredit

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o refinansiranju duga Javnog preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje za kredit iz sredstava Abu Dabi fonda za razvoj, nakon čega će obaveze te kompanije iznositi 6,8 miliona eura.

Danas dodjela nagrada

Nagrade Privredne komore za ostvarene rezultate u prošloj godini, biće uručene danas, na Dan Komore, u Vili Gorica.

Pobjeda

Dug za obeštecenje 91 milion

Dug za obeštećenje bivšim vlasnicima na kraju prošle godine iznosio je 91 milion eura navodi se u izvještaju Fonda za obeštećenje za prošlu godinu. U ovom dokumentu je navedeno da je ukupan dug prema bivšim vlasnicima po konačnim rješenjima koja su dostavljena Fondu umanjena za 131 milion eura.

Biraju novi odbor direktora

Skupština akcionara Luke Bar zakazana je za 10. maj ove godine. Akcionari će, između ostalog, raspravljati i o poslovanju Luke za prošlu godinu, razrješenju i izboru članova Odbora direktora i Imenovanju revizora za 2017.

Linija Bar-Bari krece od 19. maja

“Barska plovidba” i hrvatska ,,Jadrolinija potpisale su juče u Rijeci ugovor o međusobnoj saradnji, čime je omogućeno da se od 19. maja ponovo uspostavi pomorska linija Bar-Bari, kazao je Pobjedi izvršni direktor “Barske plovidbe” Milo Paunović.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *