Pregled štampe za 11. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Po ugovoru o djelu radila 31 hiljada

U 2016. godini je po osnovu ugovora o djelu angažovano 31.035 osoba kod 3.106 poslodavaca, a ukupan bruto iznos prijavljenih i isplaćenih naknada po tom osnovu iznosio je 51,2 miliona eura, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija na osnovu podataka Poreske uprave.

Kovač: CKB planira da ojača poziciju na tržištu

Guverner centralne banke Radoje Zugić sastao se juče sa novim glavnim izvršnim direktorom CKB Palom Kovačem. Kovač je kazao da CKB funkcioniše stabilno i da su njeni dalji planovi jačanje pozicije na crnogorskom tržištu. Žugić je istakao da je CBCG otvorena za intenzivnu komunikaciju sa svim bankama.

Neće da gone direktore A2A

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović odbacila je krivičnu prijavu građanske inicijative “Za nas” protiv članova borda direktora Elektroprivrede Oreste Bramantija, Masima Tiberge, Frančeska Bečelija, izvršnog durektora Tonina Malja i N.N. lica.

Dnevne novine

Ukidaju se građevinske i upotrebne dozvole

Ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje, jedna je od najznačajnijih novina predviđenih Predlogom zakona o planiranju i izgradnji, koji je juče predstavio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Odgovornost rukovodilaca predstavlja najveci izazov

Crna Gora je u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) u Poglavlju 32, koje se odnosi na finansijski nadzor, ostvarila znatan napredak, ali će ključni izazov u narednom periodu biti odgovornost rukovodilaca u dijelu unutrašnjih finansijskih kontrola.

Više blokiranih preduzeća

Ukupno 15,6 hiljada preduzeća i preduzetnika bilo je u blokadi u Crnoj Gori na kraju marta, što je 0,35 odsto više nego u februaru, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke (CBCG).

Poboljšati odnose u turizmu i energetici

Turizam, prerada hrane i ljekovitog bilja, proizvodnja cementa, metaloprerađivačka industrija, energetika, razvoj malih i srednjih preduzeća i komunalna infrastruktura, oblasti su u kojima postoji obostrani interes za veću saradnju Crne Gore i Slovenije, ocijenjeno je u jučerašnjim razgovorima zvaničnika dviju zemalja.

Dan

Očekujemo dobit od četiri miliona

Rudnik uglja Pljevlja se upravljački i finansijski konsoliduje i postaje kompaktniji i bolji iz godine u godinu. To je, prije svega rezultat timskog rada, usredsređenosti na potrebe kupaca i strukturirano praćenje ključnih parametara poslovanja, kazao je u intervjuu za “Dan izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić, koji je prije nepune tri godine postavljen na tu funkciju.

Blokirano 620 miliona eura

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke, na kraju marta u blokadi bilo 15,6 hiljada preduzeća i preduzetnika, što je povećanje od 0,35 odsto u odnosu na februar. Preduzeća su blokirana zbog ukupnog duga od 620,09 miliona eura, što je za 0,45 odsto više u odnosu na prethodni mjesec.

Odbijena tužba malih akcionara Duvanskog

Sudija Privrednog suda Marijaia Pavićević odbila je tužbeni zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju, na čijem je čelu Žarko Knežević, koji je vođen sa “Zetagradnjom, Glavnim gradom, državom, DKP-om u stečaju i Novom duvanskom kombinatom.

Pobjeda

Perović nije smijenjen nego je tražio da ide iz EPCG

Doskorašnji finansijski direktor Elektroprivrede (EPCG) Milan Perović napustio je energetsku kompaniju, potvrđeno je Pobjedi iz EPCG. Novi glavni finansijski direktor EPCG je Đankarlo Sanco.

Čelebić pokrenuo izvršenje, Fond tužbu

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju je pokrenuo sudski postupak protiv kompanije “Čelebić osporavajući rješenje o izvršenju kojim je pokrenuta naplata duga od 1,64 miliona eura. Osim toga, “Čelebićje pokrenuo postupak i kod Centralne banke Crne Gore, kojaje, po osnovu mjenica, blokirala i sa računa fonda povukla iznos od 314,6 hiljada eura.

Ugovor o prodaji imovine DKP ostaje na snazi

Sutkinja Marijana Pavićević je odbila tužbeni zahtjev NVO “Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP, kojimje traženo da se utvrdi ništavost ugovora o prodaji nepokretnosti između DKP u stečaju i Zetagradnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *