Oprezan početak nedjelje na evropskim berzama

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro trguje se oprezno, kao i na azijskim tržištima, dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,05 posto, na 7.351 bodu, dok je pariški CAC oslabio 0,50 posto, na 5.109 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 12.216 bodova.

Ulagači su oprezni dok prate razvoj situacije nakon što je u petak SAD poduzeo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina, što je ojačalo geopolitičku neizvjesnost na Bliskom istoku.

No, od petka, kada je ulagače uznemirio raketni napad s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku vojnu bazu koju kontroliše tamošnji predsjednik Bašar al-Assad, situacija na tržištima ipak se smirila.

U fokusu ulagača ove nedjelje će biti početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine ostvarile 10,1 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su dionice na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle zbog obećanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će smanjiti poreze i povećati državnu potrošnju, no kako do toga nije došlo, ulagači se pitaju slijedi li razdoblje korekcije cijena.

“Dionice ostaju kratkoročno ranjive. Ulagači su bili vrlo optimistični, pa je u cijene ugrađeno puno dobrih vijesti, stoga je tržište ranjivo na svaku lošu vijest”, kaže Shane Oliver, direktor u kompaniji AMP Capital.

Zbog toga se trguje oprezno, a ulagači su trenutačno skloniji manje rizičnim investicijama, kao što su državne obveznice.

Podršku tržištima pružaju, pak, stabilne cijene nafte. Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 52,40 dolara, nešto više nego što je iznosila na kraju prošle nedjelje u kojem je porasla više od 3 posto.

I na azijskim berzama jutros se trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 18.797 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *