Pregled štampe za 24. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ministarstvo analizira veći minimalac

Skupštinski Odbor za ekonomiju razmotrio je juče izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim će se umanjiti plate za jedan od sto funkcionerima čiji je koeficijent veći od 4,1, a iz jasniće se naredne sedmice. Smanjenje zarada je alternativno rješenje umjesto planiranog zamrzavanja minulog rada od 31. marta.

Vektri još šume, platiće na rate

Vlada je juče zaključila da se Vektri Jakič utvrdi dospjeli a ne naplaćeni iznos koncesije za korišćenje šume, da im se omogući reprogram tog duga na pet godina kao i da se toj firmi odobre nove doznake za šumu koji nijesu stigli da posjeku u periodu stečaja.

Robovlasništvo na mala vrata

Unija slobodnih sindikata kritiko vala je izjavu ministra rada Kema la Purišića da norme iz Opšteg kolektivnog ugovora treba uvrstiti u Zakon o radu, jer smatraju da to znači ukidanje socijalnog dijaloga kako bi vlast sama mijenjala Zakon o radu po volji poslodavaca.

Dnevne novine

Evropska Komisija spremna da podrži infrastrukturne promjene

Evropska komisija (EK) spremna je da podrži aktivnosti zemalja Zapadnog Balkana na poboljšanju i modernizaciji transportne infrastrukture, poručeno je tokom regionalne konferencije posvećene razvoju saobraćaja.

Iz države se prošle godine odlilo 315,6 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini iznosio je 687,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 315,6 miliona eura, pokazali su preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Nastavljen pad cijena nafte

Cijene nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima ponovo pale na najniži nivo u posljednja tri mjeseca, nakon objave podataka da su američke zalihe sirove nafte porasle više od očekivanja. To je povećalo pritisak na Organizaciju zemalja izvozni ca nafte da produži dogovorene rezove proizvodnje i nakon juna, prenosi Hrportfolio.

Dan

Arapima poklanjaju udio u Duvanskom

Vlada i Glavni grad, koji su vlasnici Novog duvanskog kombinata, uprkos tome što investitor u Novom duvanskom kombinatu, kompanija BMJ industris FZ LLC nije ispunila uslove iz ugovora o upravljanju i dokapitalizaciji, nijesu zatražili raskid tih ugovora.

Tuži državu zbog ukidanja poreske policije

Sistematizacija Ministarstva finansija, kojom je predviđeno ukidanje resora poreske policije, danas će biti upućena Upravi za kadrove, a ukoliko ona bude usvojena, direktor resora poreske policije Miodrag Mićo Martinović podnijeće žalbu Osnovnom sudu protiv države. Kako saznajemo, Martinović će se žaliti i Upravnom sudu ukoliko sistematizacija bude usvojena.

Otvoren Biznis karavan

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić otvorila je juče Biznis karavan u Bijelom Polju. – Manifestaciju smo nazvali Karavan dobrih poslovnih prilika i sve radimo u saradnji sa UNDP-om – kazala je Sekulićeva.

Pobjeda

Nema povećanja koeficijenata

Skupštinski odbor za ekonomiju podržao je juče predlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim se zajedan odsto smanjuje plata činovnicima iznad koeficijenta 4,1. Njime se opštinama koje su u finansijskim problemima, poput Berana i Petnjice, daje mogućnost da zarade sa koeficijentom B i C (funkcioneri) smanje do 20 odsto, a D (činovnici) pet odsto.

Bankari da smanje naknade

Evropska komisija spremnaje da podrži modernizaciju transportne infrastrukture u Zapadnom Balkanu, poručeno je tokom regionalne konferencije u Sofiji, kojoj prisustvuje i naš resorni ministar Osman Nurković, na poziv evropske komesarke za transport i mobilnost Violete Bulc.

Od ponedeljka radno vrijeme od 07 do 15

Od ponedjeljka će zaposleni u državnoj upravi raditi od 7 do 15 sati, odlučenoje na jučerašnjoj sjednici Vlade koja je usvojila novu uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave. Nakon sjednice Vlade je saopšteno da će izmjenom radnog vremena biti napravljene i uštede kroz električnu energiju ali i umanjeni drugi troškovi.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *