Colliers: Pariz proglašen za najatraktivnije mjesto za investiranje u hotelijerstvo u Evropi

Dodajte komentar

Pariz je izašao na sami vrh Colliers International Indeksa privlačnih investicija u hotelijerstvu, koji se bavi analizom investicione klime na 20 ključnih lokacija u Evropi. Pariz je ovo postigao uprkos prognozama analitičara da će investitori i turisti izgubiti povjerenje u grad zbog političke nesigurnosti i potencijalnih terorističkih napada.

Pariz se kotira visoko zbog značajnog rasta u potražnji, dobrih postignutih rezultata u hotelima, dobrim povraćajem uloženih investicija i zbog dobre razuđenosti tržišta u periodu od 2012. do 2016.

Dirk Bakker, Direktor EMEA Hotels Colliers International-a je izjavio da: “Investitori redovno traže najnovije informacije o gradovima gdje se ostvaruju najveći povraćaji na ulaganja. Ovaj faktor se u današnjem svijetu političke i ekonomske nesigurnosti jako teško može predvidjeti. Naš indeks pruža mnogo više od anegdotskih dokaza kako bi valjano posavjetovali naše klijente.”

“Prema našim najnovijim prikupljenim podacima, Pariz je zabilježio preko 15 miliona međunarodnih turista koji su došli u posjetu gradu u 2015. godini i prosjek popunjenosti kapaciteta hotela preko 77% u periodu od 2012. do 2016. godine.“

Colliers-ov indeks koristi dvanaest komponenti u mjerenju, vrednovanih tako da svaki od 20 može postići rezultat do 400 bodova, a uključuje stanovništvo, GDP po glavi stanovnika, ukupnu radnu snagu, sezonsku radnu snagu, dolaske turista, popunjenost kapaciteta, dnevni prosjek, prihod po jednoj sobi, cijene zemljišta, troškove izgradnje, procjenu likvidacione vrijednosti i obim investiranja. Ovi rezultati se onda sabiraju i rezultat koji se dobija pokazuje koja tržišta su najpoželjnija u smislu njihove ukupne potražnje, postignutog rezultata od operativnih aktivnosti i ovi faktori utiču na primamljivost svakog tržišta u smislu kupovine hotela koji se stavljaju na prodaju, kao i izgradnje novih.

Navešćemo neke od ključnih podataka:

  • London i Barselona zauzimaju drugo i treće mjesto kao najprivlačnija mjesta za investiranje, a zatim Amsterdam i Berlin, koji ih prate sa jakim rezultatom.
  • Prva dva mjesta zauzimaju Pariz i London, imaju jako sličnu situaciju, s tim što Pariz pobjeđuje zbog nižih troškova razvoja i izgradnje. Barselona je prepoznatljiva po svojim niskim troškovima ulaganja, što joj povećava rejting i time prestiže Amsterdam, koji zauzima četvrto mjesto. Po svim drugim oblastima ova dva grada ostvaruju sličan rezultat.
  • Na samom kraju se nalazi Bukurešt koji, uprkos niskim troškovima ulaganja, ne može da nadoknadi nisku potražnju i nerazvijeno investiciono tržište u hotelijerstvu, te se nalazi na posljednjem mjestu.
  • Istanbul ostvaruje relativno loš rezultat i nalazi se na 17. mjestu, uprkos veličini svog tržišta, dobroj ukupnoj potražnjih i niskim troškovima ulaganja. Međutim, operativni prihodi im kaskaju zbog manje stope popunjenosti kapaciteta. Trenutna politička i ekonomska situacija nije povoljna za veliko investiciono tržište.
  • Cirih se pokazao ko jedan od nainteresantnijih gradova na koje treba obratiti pažnju u budućnosti. Prihodi od operativnih aktivnosti su bili odlični u proteklih nekoliko godina, što ukazuje na manjak ponude kvalitetnog hotelskog smještaja. Interesovanje za investicije je pojačano i ako potražnja nastavi sa rastom, može postati jedan od najpopularnijih gradova za nove investicije i izgradnju, uprkos visokim troškovima ulaganja.
  • Mančester i Dablin se takođe visoko kotiraju, i rezultati poslovanja ukazuju na višak potražnje. Dalji porast se očekuje u oba grada u narednim godinama, što će ih učiniti primamljivijim destinacijama za investicije i izgradnju novih kapaciteta.

Damian Harrington, Generalni Direktor za EMEA Istraživanja u Colliers International-u je dodao da: “Sa Indeksom privlačnih investicija u hotelijerstvu, možemo napraviti jedinstvenu analizu jako dinamičnog tržišta. Kombinujući dvanaest varijabli, stvaramo bolji uvid u trenutno stanje hotelijerske industrije, koju možemo iskoristiti da predvidimo ono što nas čeka u budućnosti”.

O Colliers-u

Colliers International Group Inc. (NASDAQ:CIGI) (TSX:CIG) predstavlja vodeću svjetsku kompaniju za usluge u oblasti nekretnina sa preko 16,000 zaposlenih u 66 zemalja. Sa preduzetničkim duhom i značajnim vlasničkim udjelom zaposlenih, Colliers-ov profesionalni kadar pruža pun asortiman usluga vlasnicima i investitorima nekretnina širom svijeta. Usluge uključuju strateško savjetovanje, globalna HR rješenja, upravljanje projektima, nekretninama i postrojenjima, kancelarijskim rješenjima, vrednovanje i savjetovanje u vezi poreza, jedinstveno istraživanje prema zahtjevima klijenata i liderski konsalting. Zaposleni u Colliersu razmišljaju drugačije, dijele velike ideale i nude kvalitetne i inovativne savjete koji pomažu klijentima da ostvare uspjeh. Colliers je rangiran kao jedna od najboljih 100 outsourcing kompanija prema Međunarodnom Udruženju za Outsourcing Profesionalaca već 11 uzastopnih godina, više od bilo koje kompanije koja se bavi nekretninama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *