Ukinut MONEXPIF indeks Montenegroberze

Odbor direktora Montenegroberze AD Podgorica, na VIII sjednici, održanoj dana 17.03.2017. godine, u skladu sa članom 31 Statuta i članom 92 Pravila Montenegroberze AD Podgorica, donio je Odluku o ukidanju računanja indeksa investicionih fondova – MONEXPIF.

“Naime, indeks MONEXPIF je nasljednik indeksa NEXPIF, koji je formiran na Novoj berzi hartija od vrijednosti Crne Gore AD Podgorica i koji je pratio kretanje cijena akcija šest privatizacionih fondova. Kako se završio proces transformacije fondova, dogodila se njihova podjela na otvoreni i zatvoreni fond. Transformacijom fonda MIG u obično akcionarsko društvo i brisanjem iz registra emitenata zatvorenog fonda Moneta, te slabom likvidnošću ZIF HLT, Eurofond i Atlas mont, prestala je i potreba za računanjem ovog indeksa”, naveli su iz Montenegroberze.

Indeks MONEXPIF je, na crnogorskom tržištu kapitala, bio u upotrebi od marta 2003. godine, a trgovanje je započeo sa 1.000 baznih poena. Maksimalnu vrijednost, u iznosu od 50.780,54 poena, dostigao je 17.08.2007. godine. Posljednjeg obračunskog dana, vrijednost indeksa iznosila je 2.750,26 poena.

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *