Ukinut MONEXPIF indeks Montenegroberze

Odbor direktora Montenegroberze AD Podgorica, na VIII sjednici, održanoj dana 17.03.2017. godine, u skladu sa članom 31 Statuta i članom 92 Pravila Montenegroberze AD Podgorica, donio je Odluku o ukidanju računanja indeksa investicionih fondova – MONEXPIF.

“Naime, indeks MONEXPIF je nasljednik indeksa NEXPIF, koji je formiran na Novoj berzi hartija od vrijednosti Crne Gore AD Podgorica i koji je pratio kretanje cijena akcija šest privatizacionih fondova. Kako se završio proces transformacije fondova, dogodila se njihova podjela na otvoreni i zatvoreni fond. Transformacijom fonda MIG u obično akcionarsko društvo i brisanjem iz registra emitenata zatvorenog fonda Moneta, te slabom likvidnošću ZIF HLT, Eurofond i Atlas mont, prestala je i potreba za računanjem ovog indeksa”, naveli su iz Montenegroberze.

Indeks MONEXPIF je, na crnogorskom tržištu kapitala, bio u upotrebi od marta 2003. godine, a trgovanje je započeo sa 1.000 baznih poena. Maksimalnu vrijednost, u iznosu od 50.780,54 poena, dostigao je 17.08.2007. godine. Posljednjeg obračunskog dana, vrijednost indeksa iznosila je 2.750,26 poena.

Check Also

Apple Irskoj počeo počeo da vraća 13 milijardi poreza

Tehnološka kompanija Apple postigla je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko nedjelja početi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *