U 101. godini preminuo Dejvid Rokfeler

Dodajte komentar

Dejvid Rokfeler, čuveni bankar i filantrop sa još čuvenijim porodičnim imenom, preminuo je u 101. godini.

Rokfeler je preminuo u svom domu u Pokantiko hilsu.

Dejvid Rokfeler je bio najmlađi od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil.

Bio je na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao “čuvar” bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Prema podacima lista “Forbs”, Rokfelerova imovina je procijenjena na dvije milijarde dolara.

“Američki kapitalizam je donio više koristi ljudima nego bilo koji sistem u bilo kom dijelu svijeta u bilo kom trenutku u našoj istoriji. Problem je pobrinuti se da se taj sistem sprovodi najefikasnije i najpoštenije moguće”, govorio je Rokfeler, prenosi AP.

Studirao je ekonomiju na Harvardu i Univerizetu u Čikagu, služio je vojsku, a zatim je poslovnu karijeru otpočeo u čuvenoj banci “Čejs”, koju su, iako je porodica imala samo pet odsto akcija, mnogi zvali “Rokfeler bankom”.

Nakon 35 godina karijere u kojoj je dvadeset godina bio na čelu “Čejs Menhetna” otišao je u penziju 1981. godine, kada je imao 65 godina.

Imao je ogroman uticaj u svijetu i dio je posljednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice.

Kako prenosi AP, sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja svijeta tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik.

Nakon poslovne karijere, trudio se da održi moć porodice i bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najveće američko priznanje za civile – Predsjednički orden slobode 1998. godine.

Oženio se Margaret Megrat 1940. godine i iza sebe je ostavio šestoro djece. Supruga mu je preminula 1996. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *