Slabiji dolar uticao na porast cene zlata

Dodajte komentar

Zlatom se tokom prošle nedjelje trgovalo po cijeni od 1.229,26 dolara po unci, što je 2,4 odsto viša cijena u odnosu na prethodnu nedjelju.

Glavni podsticaj zlatu pružio je slabiji dolar, koji je pod pritiskom opreznijeg stava američke centralne banke u pogledu buduće monetarne politike. Naime, dolarov indeks je oslabio više od 1 odsto na nedjeljnom nivou, a slabiji dolar čini zlato, kao i svu drugu robu koja se obračunava u dolarima, jeftinijim za inostrane kupce što povećava tražnju i cijenu zlata.

Pored toga, na tržištima blijedi “Tramp efekat”. Naime, zlato je od novembra prošle godine bilo pod pritiskom Trampovih obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu. Međutim, finansijska tržišta sada vjeruju da će mnoge inicijative američkog predsjednika biti usporene ili zaustavljene od strane zakonodavaca u SAD.

Protekla sedmica je bila dobitnička i za druge plemenite metale, pa je tako cijena srebra za nedjelju dana porasla za 2,9 odsto, platine za 2,6 odsto a paladijuma za 4,2 odsto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *