Pregled štampe za 15. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Kamata za godinu porasla četiri puta

Centralna banka (CBCG) je juče u ime Ministarstva finansija prodala četvrti put ove godine državne zapise u vrijednosti od 15 miliona eura sa rokom dospijeća za tri mjeseca. Stopa prinosa je bila 2,35 odsto, pa ukupna kamata iznosi oko 340 hiljada eura. CBCG je u ovoj emisiji nudila zapise vrijedne 27 miliona eura. Na emisije državnih zapisa sa početka prošle godine diskontna vrijednost kamata iznosila je 0,53 odsto, da bi kasnije rasla do sadašnjeg nivoa.

Investicije iz Turske 113,3 miliona eura

Investicije iz Turske u Crnoj Gori od 2006. do 2016. godine iznose 113,3 miliona eura, saopšteno je na forumu crnogorskih i privrednika turske pokrajine Muš u Privrednoj komori (PKCG).

Na dobošu kuće, šume i livade

Poreska uprava objavila je sedam oglasa o prodaji nekretnina dužnika koji nijesu izmirili poreske obaveze. Kako je saopšteno iz Poreske ovi dužnici odabrani su kao prioriteti na osnovu iznosa duga, dužine trajanja založnog prava i urednosti sprovedene procedure. Navedeno je da se radi o založnom pravu prvog reda, odnosno da je Poreska uprava prva uspostavila hipoteku nad ovim nekretninama. Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša ranije je najavio ove mjere u cilju smanjenja poreskog duga.

Dnevne novine

Dobra avio-povezanost Crne Gore i Rusije velika prednost

Prednost Crne Gore u odnosu na druge turističke organizacije je dobra avio-povezanost sa Rusijom, ocijenili su prisutni na sajmu turizma MITT 2017, koji se održava u Moskvi.

Obavezna rezerva banaka 264,5 miliona

Obavezna rezerva banaka na kraju februara iznosila je 264,5 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Na računima CBCG u inostranstvu je izdvojeno 47,9 odsto, u zemlji 48,1 odsto, dok je u obliku državnih zapisa četiri odsto.

Nastavljen rast nezaposlenosti

U Crnoj Gori je 6. marta bez posla bilo 52.390 građana, dok je stopa nezaposlenosti iznosila 22,58 odsto, pokazuju posljednji podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je u istom periodu prošle godine bila 18,37 odsto.

Dan

EPCG krije mišljenje revizora

Institut sertifikovanih računovođa (ISRCG) dostavio je Elektroprivredi (EPCG) mišljenje u vezi sa odlukama o smanjenju kapitala i pokrivanju gubitaka i isplati dividende akcionarima u poslednjem kvartalu 2016. godine, potvrdio je za “Dan generalni sekretar ISRCG Igor Pavićević. Međutim, EPCG nije dostavila to mišljenje Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV), zbog čega je Komisija 30. decembra donijela zaključak da prekida postupak do donošenja mišljenja Instituta.

Profit 20 miliona, radnici obespravljeni

Sindikat banaka je ovih dana ponovo dobio negativan odgovor od Udruženja banaka vezan za granski kolektivni ugovor za zaposlene u bankarskom sektoru, sektoru osiguranja i drugim finansijskim institucijama, kazala je za “Dan” predsjednica Sindikata banaka Crne Gore Lidija Pejović.

Direktorima dali 330 hiljada za nepostojeće stanove

Novi sindikat Željezničke infrastrukture Crne Gore obustavio je pregovore sa poslovodstvom zbog odluke odbora direktora da za nepostojeće stanove sedam direktora isplati 330 hiljada eura. Iz Novog sindikata “Danu” su objasnili da je priča o tim stanovima počela još prije devet godina.

Pobjeda

Otkrili 1.977 radnika na crno

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u prošloj godini su izvršili 114.901 pregled, utvrdili ukupno 25.218 nepravilnosti i na taj način doprinijeli boljem plaćanju poreza, punjenju budžeta i smanjenju sive ekonomije.

Druga runda pregovora za Luku Bar do petka

Završna runda pregovora sa OT Logistikom počeće krajem ove sedmice, kada se očekuje dolazak predstavnika poljske kompanije koja je jedina dostavila ponudu za Luku Bar i Montekargo.

Vrhovni sud naložio primjenu švajcarskog prava

Sutkinja Dijana Raičković će, u okviru postupka po tužbi NLB iz Ciriha protiv kompanije Vektra Montenegro, Ministarstvu pravde uputiti urgencije da dostavi mjerodavno pravo Švajcarske, jer ni nakon četiri mjeseca od prvobitnog zahtjeva, ništa nije stiglo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *