Kravate napravljene od paukove svile (video)

Dodajte komentar

Startap kompanija Bolt treds (Bolt Threads) predstavila je svoj prvi proizvod od paukove svile, a riječ je o ograničenoj seriji kravata, koje će se prodavati po cijeni od 314 dolara.

Bolt treds je do sada skupio oko 90 miliona dolara za realizaciju svog proizvoda, koji predstavlja kulminaciju sedam godina istraživanja tima od desetak naučnika, inženjera, tehničara i dizajnera.

Karakteristike svile koju pauk proizvodi su dva do tri puta jače od kevlara, materijala koji se koristi za proizvodnju pancira.

Den Vidmajer, Dejvid Breslejer i Itan Mirski su startap kompaniju pokrenuli 2009. godine kada su shvatili da postoji put do paukove svile koji nužno ne uključuje pauka.

Kompanija kombinuje genetski modifikovan kvasac, vodu i šećer i kroz fermentaciju ga pretvara u sirovu svilu – isti proces koji pretvara šećer u alkohol u proizvodnji piva. Dobijeni proizvod ima teksturu melase, a mašina ga pretvara u vlakna koja su utkana u tkaninu.

„Željeli smo da pokažemo potpuno nov način u proizvodnji tekstila, koji ima skoro neograničen potencijal za inovacije i proizvodnju održivog proizvoda“, naveo je Vidmajer u saopštenju.

Bolt treds je kreirao samo 50 kravata koje će biti moguće kupiti putem lutrije na stranici kompanije od 11. do 14. marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *