Države bivše SFRJ na listi 50 najjeftinijih zemalja za život

Dodajte komentar

Najnovije istraživanje “GoBankingRates” je objavilo listu najjeftinijih zemalja za život, a u obzir su uzeta mjerila kao što su projsečna plata i cijene robe, troškovi stanovanja, cijene osnovnih namirnica, restorana, prevoza i režija.

Sudeći prema nabrojanim pokazateljima, top 50 zemalja gdje je najjeftiniji život poređane su od najskupljih do najjeftinijih, a od 50. do 41. mjesta lista izgleda ovako: Bjelorusija, Peru, Litvanija, Hrvatska, Maroko, Letonije, Portugal, Egipat, Jermenija i Filipini.

Od 40. do 31.nabrojane su zemlje: Bangladeš, Rusija, Mađarska, Sirija, Slovenija, Njemačka, Tunis, Španija, Estonija i Turska, a od 30. do 21. svoje mjesto su našle: Brazil, Gruzija, Nepal, Albanija, Crna Gora, Alžir, Ukrajina, Azerbejdžan, Meksiko i Rumunija.

Kada je riječ o pozicijama između 20. do 11. mjesta, tu se nalaze Bugarska, Grčka, Srbija, Malezija, Čile, Moldavija, Pakistan, Kolumbija, Poljska i Bosna i Hercegovina, dok su u samom vrhu liste najjeftinijih zemalja za život: Makedonija, Češka, Paragvaj, Oman, Zambija, Kazahstan i Saudijska Arabija.

Druga  najjeftinija država na svijetu je Indija, dok je na prvoj poziciji Južnoafrička Republika.

Prema tome, sve bivše republike bivše Jugoslavije nalaze se na listi 50 najjeftinijih zemalja za život. Makedonija je najviše rangirana, a zatim slijede Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *