3D kuća izgrađena za jedan dan koja košta 10.000 dolara (video)

Dodajte komentar

Kompanija Apis Kor usavršila je proces izrade apartmana od 38 kvadrata do te mjere da u jednom danu može biti završena “gradnja” kuće, čiji troškovi iznose samo 10.000 dolara.

Ustvari, to nije zgrada u tradicionalnom smislu te riječi, nego je riječ o 3D štampanju.

Svoju prvu kuću su odštampali u mjestu Stupino u blizini Moskve. Nakon završetka ispisa su dizalicu, na kojoj je instaliran 3D štampač jednsotavno podigli i uklonili sa gradilišta. Samo postavljanje jedinice je vrlo jednostavno, kompanija se hvali na internetu da je bilo moguće svu potrebnu građevinsku opremu postaviti za jedan sat.

Ipak, uprkos tome što riječ o kući okrugllog oblika, konačni proizvod je potpuno drugačiji, klasičnog pravougaonog oblika, a s testnom kućom su htjeli samo da predstavie mogućnosti koje nudi 3D štampa velikog formata. Čak i ako su se štampanja latili u hladnim mjesecima, projekt je bilo moguće izvesti. Posebna betonska mješalica koju štampač koristi kao tintu zahtijeva da je okolni vazduh topliji od 5 stepeni Celzijusa. Sama mašinska oprema bez teškoća radi na temperaturi do -35 stepeni Celzija, navodi dalje preduzeće koje želi za gradnju upotrijebiti nove materijale, geopolimere, koji će omogućiti štampanje kuća u svim godišnjim dobima.

Kuća u kojoj se nalaze četiri sobe ima ravni krov, a izrađena je od polimernih membrana, unutrašnji prostor koji nastaje pri štampanju zidova može biti ispunjen različitim izolacijskim materijalima. U Apis Koru su izračunali da kuća može imati vijek trajanja od najmanje 175 godina, a prkosi svim vremenskim uslovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *