Peugeot preuzima Opel za 2,2 milijarde eura

Dodajte komentar

Francuska PSA grupa, u čijem su vlasništvu automobilski brendovi Peugeot i Citroen, dogovorila je kupovinu evropskih brendova Opel i Vauxhall od General Motors-a, kroz transakciju vrijednu 2,2 milijarde EUR.

Ovim preuzimanjem, posle Volkswagen-a, biće stvoren drugi po veličini evropski proizvođač automobila. PSA planira da povrati profitabilnost ovih brendova kroz program smanjenja troškova, revidiranja radnih mjesta i procjene isplativosti trenutnih fabrika, što bi, prema najavama kompanije, do 2026. godine, bila ušteda od 1,7 milijardi EUR.

Takođe, može se očekivati i da dio proizvodnje bude preseljen u Kinu, prije svega zbog jeftine radne snage i širenja na azijsko tržište. Njemački Opel i engleski Vuaxhall su bili u vlasništvu GM-a još od 1920. godine. General Motors je u Britaniji zapošljavao 4.500 radnika, dok će radna mjesta za još 35.000 radnika u Njemačkoj biti neizvjesna.

Definitivno je da ova kompanija napušta evropsko tržište, s obzirom da su brendovi Jaguar i Land Rover prodati kompaniji TATA, dok prodaja Ford-ovih vozila bilježi konstantan pad. Na jučerašnjem trgovanju akcije Peugeot-e zabilježile su oporavak od 2,7% na 19,6 EUR.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *