“Yahoo” odlazi u istoriju, prodat s popustom od 350 miliona dolara

Dodajte komentar

Američki telekomunikacioni gigant “Verizon” kupiće poslovanje “Yahoo” na internetu s popustom od 350 miliona dolara, prenose svjetski mediji.

Prvobitni dogovor je bio da će ta transakcija biti vrijedna 4,8 milijardi dolara, međutim, na vrijednost “Yahoo” uticao je skandal oko hakovanja mailova, 2013. i 2014. godine, kojim je ugroženo milijardu i po naloga. Prema novom ugovoru, “Yahoo” i “Verizon” će podijeliti moguće troškove zbog hakerskih upada.

Strahovalo se i da bi “Verizon” mogao da odustane od kupovine, kao i da će tražiti smanjenje cijene za milijardu dolara. “Verizon” najveći američki provajder bežičnih komunikacija, kupiće osnovno internet poslovanje “Yahoo” i tako zaokružiti svoju ponudu pošto je već kupio AOL za 4,4 milijarde dolara.

“Yahoo” je nekada bila jedna od vodećih internet kompanija, ali posljednjih godina pod pritiskom konkurencije, gubi položaj na tržištu.

Odluka o odlasku “Yahoo” u istoriju potvrđena je u nedavnom izvještaju kompanije, koji je poslala američkim regulatornim telima. Novo ime kompanije biće “Altaba”, pošto “Yahoo” posjeduje oko 15 odsto kineske kompanije “Alibaba” u vrijednosti od 35 milijardi dolara.

U januaru su iz Yahoo-a saopštili da će izvršna direktorica Marissa Mayer, koju su svojevremeno u tu kompaniju uz enormnu pompu dovukli iz konkurentskog Googlea, nakon četiri i po godine za kormilom firme napustiti kompaniju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *