Pregled štampe za 14. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nema pravde za 400 preminulih

Zaposleni u javnoj administraciji naličje su razarajućeg neprofesionalizma koji se čita iz odltika strazburškog suda, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica komentarišući poravnanje pred Evropskim sudom za ljudska prava sa prvom petoricom radnika “Radoje Dakić.

Erlajns nije na listi za prodaju

Savjet za privatizaciju usvojio je juče Nacrt plana privatizacije za 2017. godinu kojim je predviđena prodaja ili davanje u zakup skoro istih firmi i turističkih lokaliteta kao i prethodnih godina. Ove godine, međutim, na listi za prodaju nije gubitaš Montenegro erlajns.

Krivična prijava protiv predstavnika A2A

Budvanski odbor Demosa podnio je jjuče krivičnu prijavu protiv članova borda direktora Elektroprivrede Oreste Bramantija, Masima Tiberge, Frančeska Bečelija, izvršnog direktora Tonina Malja i drugih N. N. lica koje sumnjiče da su kao saizvršioci, organizovano izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju, zbog namjere da otkupe 51 odsto akcija Rudnika uglja Pljevlja, u vlasništvu A2A i Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera.

Dnevne novine

Adriatic Sea forum krajem Aprila u Budvi

Adriatic Sea forum, na kojem će glavna tema biti promocija Jadrana kao jedinstvene turističke destinacije, biće održan 27. i 28. aprila u hotelu Splendid, u Budvi.

Privatizuju se Luka Bar, Montecargo, Budvanska rivijera…

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je razmotrio i utvrdio Nacrt odluke o planu privatizacije za 2017. godinu koji je upućen Vladi na saglasnost. “Nacrtom plana privatizacije za 2017. godinu, koji je pripremljen na osnovu predloga ministarstava, državnih fondova i tenderskih komisija Savjeta utvrđeni su osnovni ciljevi privatizacije i drugi aspekti ovog procesa, metodi i načini privatizacije sa utvrđenim spiskovima društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju”, saopšteno je iz Savjeta.

U Crnoj Gori izdato 299 građevinskih dozvola

U Crnoj Gori je u četvrtom kvartalu prošle godine izdato 299 građevinskih dozvola, saopšteno je iz Monstata. Od ukupnog broja izdatih dozvola, kako pokazuju podaci Monstata, na pojedince se odnosi 185, a na kompanije 114.

Dan

Vlada ponovo prodaje Kraljičinu plažu

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim je predsjedavao premijer Duško Marković, na jučerašnjoj sjednici utvrdio je Nacrt odluke o planu privatizacije za ovu godinu, koji je upućen Vladi.
Na spisku preduzeća, odnosno lokaliteta koje je Vlada planirala da privatizuje u ovoj godini nalazi se i Kraljičina plaža (Dubovica 1), lokalitet koji pripada opštinama Bar i Budva.

Fabrika radila samo dvije sedmice

Investitor u Novom duvanskom, arapska kompanija BMJ industris FZ LLC, u ovoj godini pokrenula je pogone fabrike na svega petnaestak dana, nakon čega je preduzeće ponovo stalo sa radom, saznaje “Dan” iz više izvora.

Od 300 dužnika, uvode stečaj u pet preduzeća

Poreska uprava podnijela je Privrednom sudu predlog za otvaranje stečajnog postupka u pet kompanija zbog ukupnog duga od 3,2 miliona eura, a radi se o firmama čiji je dug značajno niži u odnosu na dug koji imaju najveći poreski dužnici sa crne liste Poreske uprave, u prvom redu Montenegroerlajnz i Rudnik uglja. Na crnoj listi PU nalazi se 200 najvećih poreskih dužnika, dok je na listi najvećih dužnika za poreze i doprinose još njih 100. Dio preduzeća se nalazi i na jednoj i na drugoj listi, ali je ukupan broj poreskih dužnika blizu 300.

Pobjeda

 

Još se nijesu snašli za ratu od 1,8 miliona

Preliminarni izvještaj o poslovanju Montenegro erlajnza (MA) u prošloj godini trebalo bi da bude gotov do 28. februara, saznaje Pobjeda. U prethodne dvije sedmice, od dolaska novog rukovodstva, nije došlo do kadrovskih promjena u kompaniji, a još nije obezbijeđeno 1,8 miliona dolara za isplatu rate za avion ,,embraer 195”.

Prodaju imovinu da isplate radnike

Privredni sud prihvatio je plan reorganizacije Vektra Boke, što je potvrdio predsjednik odbora direktora Milić Popović. Stečaj je uveden zbog duga od četiri miliona eura prema CKB-u

Očekuje se dogovor o isplati duga svim dakićevcima

Advokat Branislav Ćupić, koji zastupa 150 radnika fabrike “Radoje Dakić u stečaju, u ime kojih su podnijete predstavke Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, najavioje da će, zajedno sa advokatima koji zastupaju ostale radnike, uputiti inicij ativu Vladi o dogovoru oko naplate potraživanja.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *