Špekulanti uvjereni da će dolar nastaviti da jača

Dodajte komentar

Kursevi najtrgovanijih svjetskih valuta ponekad se znaju promijeniti za nekoliko desetina odsto u godinu dana, a kupovina ili prodaja pojedine valute u pravom trenutku može donijeti neuporedivo veći prinos od kamate na štednju.

Mnogo je faktora koji utiču na jačanje ili slabljenje valuta, a među najvažnijima su vesti o ekonomskim kretanjima (stopa nezaposlenosti, promjena BDP-a, uvoz/izvoz…) i visina kamatnih ijstopa koje centralna banka diže ili spušta zavisno o stopi inflacije. Na osnovu objava navedenih informacija ili odluka centralnih banaka, investitori i špekulanti kupuju ili prodaju pojedine valute i na taj način im dižu i spuštaju kurs.

Mnogi investitori smatraju da je upravo informacija o tome koliko investitora i špekulanata trenutno kupuje ili prodaje pojedinu valutu najbolji mogući indikator očekivanog kretanja kurseva u bliskoj budućnosti. Budući da se valutama može trgovati bilo gdje u svijetu, nemoguće je doći do potpunih informacija, no postoji način da se vidi šta rade određene grupe učesnika na valutnom tržištu. Neke institucije i finansijske kompanije javno objavljuju ukupnu izloženost pojedinim valutama svojih klijenata.

Jedna od njih je američka komisija koja nadzire tržište finansijskih izvedenica na berzi u Čikagu, koja na nedjeljnoj osnovi besplatno objavljuje koliko kupovnih i prodajnih ugovora je trenutno kupljeno od strane pojednih grupa klijenata. Budući da informacije o aktivnosti ostalih učesnika na tržištu mogu biti korisne, pojedine velike brokerske kuće kao što je Admiral Markets u realnom vremenu objavljuju kakva je ukupna izloženost klijenata pojedinim valutama.

tabela admiral markets

U gornjoj tabeli se vidi da većina špekulanata na tržištu izvedenica u Čikagu, ali i klijenata Admiral Markets-a, trenutno imaju kupovne pozicije na američkom dolaru. To znači da očekuju jačanje ove valute u odnosu na gotovo sve ostale navedene valute, a izuzetak je jedino švajcarski franak. Najviše investitora očekuje jačanje dolara u odnosu na britansku funtu i japanski jen.

Izvor: BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *