T-Mobile ponovo na meti preuzimanja, akcije u plusu 5%

Dodajte komentar

Japanska SoftBank grupa koja upravlja američkom telekomunikacionom kompanijom Sprint namjerava ponovo da pokuša spajanje sa T-Mobile-om koga kontroliše njemački Deutsche Telekom, prenosi Reuters.

SoftBank još uvjek nije otpočeo pregovore, koji su po američkim zakonima zabranjeni dok traju nadmetanja za kupovinu frekvencija, ali se očekuje da razgovori otpočnu u aprilu kada se ovi poslovi okončaju. Prije dvije i po godine, SoftBank je namjeravao da spoji T-Mobile i Sprint, ali je ovaj posao propao zbog antimonopolske regulative. Tadašnji dogovor podrazumijevao je da SoftBank preuzme upravljanje novonastalom kompanijom, dok bi Deutsche Telekom bio manjinski akcionar. U to vrijeme T-Mobile je vrijdio 30 milijardi USD, ali je sada narastao na 50 milijardi i predstavlja trećeg po veličini operatera po broju pretplatnika u SAD. Sprint je četvrti, a njegova tržišna vrijednost se nije mijenjala u odnosu na 2014, te i dalje stoji na oko 36 milijardi USD. Čelnici Deutsche Telekoma nedavno su napomenuli da nisu spremni da prodaju američki biznis koji je nakon velike ekspanzije u proteklim godinama skoro jednak njemačkom poslovanju ove kompanije.

Neimenovani izvori Reuters-a napominju da bi SoftBank, u novim okolnostima, mogao biti spreman da preda kontrolu u Sprintu i zadrži manjinski paket u merdžovanoj kompaniji. Akcije T-Mobile-a u petak skočile su skoro 8% na objavu vijesti, da bi trgovanje završile u plusu 5,5% na 63,9 USD. Akcije Sprinta porasle su 3,3% na 9,3 USD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *