Bivši bankar Goldman Sachsa 77. ministar finansija SAD

Dodajte komentar
Steven Mnuchin

Nekadašnji bankar iz Goldman Sachsa i holivudski mecena Steven Mnuchin (54) u ponedjeljak je dobio potvrdu Senata za mandat 77. ministra finansija SAD-a.

Time je prvi rizničar najveće ekonomije na svijetu nakon osam godina opet postao veteran Wall Streeta čime administracija predsjednika Donalda Trumpa poručuje kako vjeruje finansijskom sektoru. Ministar finansija u prvom Obaminom mandatu od 2009. do 2013. bio je Timothy Geithner, nekadašnji član Federalnih rezervi, regulatora banaka. Naslijedio ga je Jack Lew, po struci pravnik. Prema mišljenju analitičara, Mnuchin će se kao ministar fokusirati na rješevanje gorućih pitanja, kao što je Trumpova obećana poreska reforma, zatim deregulacija finansijskih usluga te međunarodna ekonomska diplomacija.

Veteran Wall Streeta

Ovo posljednje je posebno bitno s obzirom da najvažniji američki trgovinski partneri nisu oduševljeni – najblaže rečeno – s Trumpovim pristupom smanjenju trgovinskog deficita. U tom poslu bi mu trebao pomoći i David Malpass, bivši ekonomista u propaloj banci Bear Stearns, prvoj velikoj žrtvi finansijske krize 2008. godine. Prema nepotvrđenim navodima Bloomberga, Malpass će biti Mnuchinov pomoćnik zadužen za međunarodne ekonomske odnose. Taj Trumpov savjetnik u kampanji sličan je posao radio i u Reaganovoj administraciji te potom u vladi Busha starijeg.

Demoratski članovi Senata nimalo nisu oduševljeni Stevenom Mnuchinom s obzirom da se dobrano okoristio ekonomskom krizom koja je pogodila Ameriku nakon 2008. godine. Mnuchin je napustio Goldman Sachs 2002. godine, pa će tako postati treći bivši zaposleni te banke koji je postao ministar finansija. Druga dvojica su Robert Rubin u vrijeme Clintona te Henry Paulson u vrijeme Busha mlađeg. U Goldmanu je Mnuchin proveo 17 godina radeći na trgovanju obveznicama vezanima na stambene hipoteke. No, mnogi mu ne mogu oprostiti povratak u financije 2009. godine.

Tada je sa grupom investitora, među kojima su bili financijaši George Soros i John Paulson te Michael Dell, osnivač poznatog proizvođača računara, kupio propalog stambenog zajmodavca IndyMac. Banci je promijenjen naziv u OneWest Bank, a ubrzo je postala poznata po beskompromisnom izbacivanju iz stanova dužnika koji su kasnili s otplatom hipoteke. OneWest je ukupno stekao na taj način čak 36.000 nekretnina. Banka se vrlo brzo finansijski oporavila i postala najveći zajmodavac u južnoj Kaliforniji, pa ju je 2015. Mnuchin prodao za 3,5 milijarde dolara.

Ništa sporno

Republikanci ne vide u tome prepreku za Mnuchinovo vođenje državnih finansija.

“Objektivno govoreći, ne vjerujem da iko može reći da Mnuchin nije kvalifikovan za ministra finansija”, izjavio je tokom januarskog saslušanja Orrin Hatch, predsjednik senatskog Odbora za finansije. Osim po “dobrom nosu” za ulaganja, Mnuchin je poznat i kao finansijer filmova, od kojih su mnogi bili veliki hitovi.

Prema podacima The Hollywood Reportera, Mnuchin je finasirao više od stotinu filmova. Među njima su i Avatar te tri filma koji su dobili i nominacije za Oscara – Black Swan, Američki snajper i Đavo nosi Pradu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *